DruštvoPolitika

Opštinski odbor PUPS-a u Smederevskoj Palanci inicirao razgovor o poštovanju prava i zaštite penzionera: JEDINSTVO MISLI I AKCIJE

IMG_1169-Našem pozivu se jedino nije odazvao predsednik Udruženja ujedinjenih penzionera sa obrazloženjem „da je u kontaktu s nekim drugim partijama“, pa da ga je i to sprečilo da danas bude s nama – izneo predsedavajući skupa Živan Milović

 

Opštinski odbor Partije ujedinjenih penzionera Smederevske Palanke inicirao je sastanak sa penzionerskim organizacijama i penzionerskim udruženjima sa područja  opština Smederevska Palanka i Velika Plana na kome se razgovaralo o problemima   poštovanja prava i zaštiti članstva iz nadležnosti lokalne i državne vlasti kao i o  načinima njihovog rešavanja.

Skup je otvorio predsednik Opštinskog odbora PUPS-a Smederevska Palanka Živan Milović, koji se na samom početku zahvalio onima koji su se odazvali pozivu, među kojima su Opštinska organizacija penzionera na čelu s predsednikom Slobodanom IMG_1171Pantićem, predstavnici Udruženja vojnih penzionera Smederevske Palanke i Velike Plane, koje je zastupao predsednik Dragoslav Grujić i čelnik Mesnog odbora penzionera Kusatka Milosav Spasojević. Milović se posebno zahvalio na odzivu predsedniku Opštinske organizacije penzionera Velike Plane Periši Bojiću, istakavši  pri tom da je dužnost svih, bili oni u vlasti ili ne,  da razvijaju  komšijsku saradnju i povezivanje. Na skup su bili pozvani i predstavnici Udruženja penzionera železničara iz Kusatka koji se, kako je rečeno, iz objektivnih razloga nisu pojavili.

-Izražavam žaljenje što nam se nije odazvao  predsednik Udruženja  ujedinjenih penzionera Smederevske Palanke Svetislav Petrović – podvukao je Milović.- Šteta je što nije smogao snage da se izdigne iznad ličnih animoziteta. Mislim da je njemu danas ovde bilo mesto i kao čoveka koji je na čelu jedne penzionerske organizacije, ali i kao nekome ko je, koliko do juče, bio i na čelu Opštinskog odbora PUPS-a. Doduše, dao je objašnjenje zašto nije sa nama, rekavši da je u kontaktu s nekim  drugim partijama, pa nismo ni mi ovde svi članovi Partije ujedinjenih penzionera, ali smo svi penzioneri, i zajedno.

Milović je, pre nego što se razvila diskusija, istakao  da se danas  dobro zna kolika su  penzioneri izborna snaga,  ilustrujući to primerom  iz Slovenije,  gde penzioneri    zauzimaju 12 od 90 mesta u Parlamentu, imaju četiri ministra i jednog potpredsednika Vlade. Izneo je, takođe, da kod penzionera u Srbiji još ne postoji svest da je država duboko zagazila u kapitalizam, a da se u kapitalizmu dobija samo ono zašta se izbori.

-Nama su izbori na pragu – predočio je Milović. – Uskoro će krenuti i izborne aktivnosti. Moramo dobro odmeriti kako ćemo na izbore: samostalno ili u koaliciji. Treba da obavimo šire konsultacije  u vezi toga, nastojeći da budemo krajnje praktični.

Predsednik Opštinske organizacije penzionera Velike Plane Periša Bojić je izneo da su se oni opredelili za Koaliciju za Veliku Planu, koju čini sedam partija: Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka, Srpska demokratska  stranka, PUPS, Jedinstvena Srbija, jedna grupa građana i Liberalno demokratska partija. U lokalnoj vlasti u opoziciji su SPS i SNS. On je naglasio da mu je jako žao što u  Koaliciji za Veliku Planu nije Socijalistička partija Srbije, rekavši pri tom je „snaga penzionera sada jača od SPS“.

IMG_1172Dragoslav Grujić je ocenio da je ovaj  sastanak jako koristan i veoma delotvoran za buduću saradnju i stvaranje novih odnosa unutar penzionerske populacije. On se založio za formiranje Odbora za saradnju penzionerskih organizacija i udruženja, istakavši  da se teško mogu ostvarivati prava „bez političke zaštite.“ Slobodan Pantić je ukazao na štetnost „cepanja“ penzionerske organizacije, podsećajući da je iz nje i nikao PUPS. Na području opštine  živi 11.300 penzionera. Praktično svaki peti građanin je penzioner, a to je snaga za respekt i to se mora imati u vidu  kad su u pitanju pripreme za predstojeće izbore.

Svodeći ovaj sastanak predsednik Opštinskog odbora Partije ujedinjenih penzionera Živan Milović je podsetio da je nedavno došlo do susreta  sa predstavnicima lokalne vlasti i podvukao  da se ako se za stolom nađu pravi sagovornici  „nešto na lokalu može postići i  kad se nije u vlasti“. On se posebno založio da sa ovog sastanka potekne zaključak za odbranu vlasništva nad banjama i da se s takvim stavom upoznaju  više istance.

Na kraju je usvojena i platforma za zajedničko saopštenje učesnika ovog skupa koje bi se temeljilo na ujedinjenju snaga i nastavku ovakvih razgovora.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.