Kultura

Izložba u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci: BOJANOV DOŽIVLjAJ STVARNOSTI

img_2693-Stolić se, pored slikarstva, bavi ikonopisanjem, pirografijom, rezbarenjem i brušenjem stakla

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba  Bojana Stolića. Vlasnica galerije Slađana Starčević je, pozdravljajući mladog umetnika i publiku, istakla da u ovom prostoru izlažu mahom mladi autori kojima galerija predstavlja „probijanje leda“ i odskočnu dasku u daljoj stvaralačkoj karijeri.

Stolić je završio Školu za dizajn u Beogradu. Veliki uticaj na njegov likovni put imao je smederevski vajar Selimir Jovanović Sele. Pored  slikarstva s podjednakim uspehom bavi se ikonopisom, pirografijom, rezbarenjem i brušenjem stakla.

U postavci su radovi koji su uglavnom nastali od 2002. godine do ovih dana. Svoje stvaralačko umeće oprobao je u različitim materijalima i tehnikama. Za  sve što je postigao, lično je zahvalan pomenutom smederevskom vajaru.

img_2688-Posmatrajući slikarski opus Bojana Stolića, možemo primetiti raznovrsnost u svakom smislu – piše u katalogu za ovu izložbu Kristina Pirković. – Promišljanje na temu pejsaža, zastupljeno je isto kao i promišljanje o portretu. Smelim koloritom, kojim obogaćuje predstave slikanih predela, prenosi na posmatrača sopstveni doživljaj stvarnosti.

Bojan Stolić je učesnik dve umetničke kolonije: grafičke u Smederevu i UL-AZ u Azanji. Grupno je izlagao na Trećem bijenalu likovnih i primenjenih umetnosti u Smederevu i na Drugom međunarodnom bijenalu u umetničkom  crtežu u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u  Smederevskoj Palanci.

Dobitnik je „Zlatnog pečata Bašina“, kao priznanja za doprinos na polju likovne umetnosti.

D. Janojlić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.