Kultura

Nova knjiga „Bekstvo iz predvorja smrti“ novinara i publiciste Dragoljuba Janojlića

Novinar i publicista Dragoljub Janojlić iz Smederevske Palanke, član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, objavio je novu knjigu, „Bekstvo iz predvorja smrti“, koja je sedamnesta u njegovom književnom skoru.

U ovoj knjizi, čiji je izdavač Ustanova Kulturni centar u Smederevskoj Palanci, sabrana su kazivanja preživelih zatočenika iz fašističkih i ustaškog logora Jasenovac.

Ispovesti logoraša Janojlić je zabeležio još krajem prošlog veka, a ugledala su svetlost dana zahvaljujući razumevanju i finasijskoj podršci Opštine Smederevska Palanka.

Od kazivača knjigu je dočekala samo Ilinka Osman koja je u logore Stara Gradiška i Jasenovac dovedena kad je imala samo četiri godine. U knjizi su zastupljeni i begunci iz nemačkih logora u Norveškoj. Ova knjiga na naslovnoj strani donosi i istorijsku fotografiju begunaca Dragoljuba Đorđevića, Petra Krasulje, Jovana Stefanovića i nepoznatog švedskog vojnika. Snimljena je na švedsko-norveškoj granici 28. oktobra 1943. godine. Nju je autoru knjige 1977. godine ustupio Petar Krasulja uz napomenu da se ista takva nalazi u jednom norveškom muzeju.

Planirano je da promocija ove knjige bude upriličena na Gradskom stadionu „Nepokorena mladost“, gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio Zavod za prevaspitavanje komunističke omladine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.