Усвојен Акциони план за имплементацију регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево-Подунавље 2017-2020.: ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ У НАШИМ СЕЛИМА

На 23. редовној седници Скупштине чланова Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ одржаној у Пожаревцу, 11. маја 2017, поред редовних тема о резултатима рада РРА у претходном периоду и плановима за будући, усвојен је и Акциони план за имплементацију Регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево-Подунавље за период 2017-2020.

Да подсетимо, документ Регионалне стратегије руралног развоја усвојен је августа прошле године, као резултат вишемесечног рада више од 70 чланова из 4 тематске Радне групе, које су се бавиле предлагањем потенцијалних решења у приоритетним областима: (1) Унапређења конкурентности пољопривреде, (2) Диверсификацијом и јачањем предузетништва у руралним срединама, (3) Побољшањем инфраструктуре и одрживим управљањем ресурсима, и (4) Унапређењем друштвених делатности и јачањем партнерских иницијатива.

Партнерство између локалних самоуправа и других јавних институција, организација цивилног друштва, приватног сектора и пољопривредних произвођача из Региона се наставило и ојачало успостављањем Регионалне платформе за рурални развој у јануару ове године, која је преузела водећу улогу у припреми Акционог плана за имплементацију Стратегије 2017-2020.

Акциони план садржи укупно 46 предлога пројеката, који су највећим делом регионалног карактера, а одређени мањи број представљају микро-регионални и пилот-пројекти. Готово половина предложених пројеката се бави унапређењем пољопривреде у различитим њеним аспектима: од јачања капацитета удружења произвођача и  пољопривредних газдинстава за аплицирање за средства ИПАРД програма, до унапређења маркетинга регионалних производа и подстицања иновација и развоја нових технологија у пољопривредној пракси. Сет предложених пројеката фокусира се на развој предузетништва и руралног туризма, на основама постојећих локалних ресурса и неискоришћених потенцијала. Преостали пројекти се баве унапређењем јавне инфраструктуре и одрживим управљањем ресурсима којима Регион обилује, а такође и свакодневним потребама становника руралних заједница, односно темама попут: унапређења доступности образовања младих, развој социјалних услуга, оснаживање рањивих група и друге.

Средства која ће бити потребна за имплементацију овог Акционог плана процењена су на 4.7 милиона €, а биће потраживана кроз аплицирање код различитих домаћих и међународних донатора и програма. РРА „Браничево-Подунавље“ је у сарадњи са партнерима из Региона већ започела са припремом различитих предлога пројеката и аплицирањем  у оквиру тренутно отворених позива и програма, са циљем да усвојена документа и планови заиста заживе и кроз пројекте допринесу позитивним променама у руралним срединама и целом региону Браничево-Подунавље, што ће бити право мерило њихове успешности.

Иначе, активности у области руралног развоја већ другу годину за редом подржава и Фондација за отворено друштво Србија, кроз пројекат „Регионална платформа за рурални развој – Браничево-Подунавље у корак са ЕУ“. Поред наведених у наредном периоду планиране су едукације на тему коришћења средстава из националног ИПАРД програма, конференција на актуелне теме руралног развоја и други догађаји. Више информација о активностима РРА „Браничево-Подунавље“ и Регионалне платформе за рурални развој БП, доступно је на интернет странама www.rra-bp.rs.

 

УСЛУГЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ММСП

Као и претходних година, РРА „Браничево-Подунавље“ је кључна тачка за информисање и стручну помоћ потенцијалним корисницима средстава за подршку почетницима и активним привредницима у Региону, понуђених у оквиру различитих програма кампање Развојне агенције Србије „Креирај живот“, Министарства привреде и Фонда за развој. Сви заинтересовани се могу обратити директно у просторијама РРА (Стари Корзо 30/3) или на телефон 012/510 824.

 

One thought on “Усвојен Акциони план за имплементацију регионалне стратегије руралног развоја за регион Браничево-Подунавље 2017-2020.: ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ У НАШИМ СЕЛИМА

 • 13. маја 2017. at 15:16
  Permalink

  Млаћење празне сламе.
  Ко је чуо за озбиљну расправу о овим документима?
  А о латиници на сајту РРА не вреди ни причати.
  Па поприличан број оних којима је стратегија намењена знају само ћирилицу а латиницу користе са тешкоћама. Познато је да тек средњошколци који школе завршише после 2003/2004. без проблема користе латиницу.
  На селу је ситуација још и тежа јер људи у четредесетим траже од млађихз да им прочитају неке текстове на латиници јер се на том писму не сналазе најбоље.
  Ма није то само млажење празне сламе. То је спрдање са сељацима.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *