На трагу (пише: Дејан Црномарковић)

Тачка на – грешку

Na-tragu_4-300x169„Пролеће је чак и у децембру…“, написао је један од највећих рок песника из старе добре Југе, Бранимир Џони Штулић.

Запосленима у Општој болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци, након последњих дешавања у њиховој установи, свакако јесте.

Сунце им је грануло 9. децембра, а да ли ће и потрајати показаће се у данима који су пред нама.

Али, никада се није догодило да једна смена, као та шутка која је стигла „одозго“ директору паланачке Болнице, др Горану Богдановићу, буде подржана у јавности скоро консензусом.

На том случају усагласили су се чак и потпуно супротни полови на локалној политичкој сцени.

А то најупечатљивије говори о томе како је Богдановић обављао посао директора ове здравствене установе.

Свакако, то говори и о томе какве је „стручњаке“, имајући у виду и квалитете и досадашњи учинак посланика Нектаријевића, паланачки огранак Српске напредне странке у претходном периоду позиционирао на најзначајније функције.

Да је било озбиљног и одговорног приступа, код оних који су Богдановића кандидовали, никада се не би нашао на било ком значајном положају, јер заиста није тешко сагледати минули рад, односно радну биографију сваког појединца, па и овог о коме је реч.

Како кажу његове колеге, доктор Богдановић не важи за стручњака у својој професији, шта више, било је и раније мноштво конкретних притужби на његово лекарско умеће.

Познајући га више деценија не бих се „заклео“ у његову способност да руководи чак ни Планинарским друштвом у коме смо заједно провели силно време, а поверена му је веома озбиљна установа са шест стотина запослених!!!

Елем, скоро читав колектив паланачке Болнице је у стању катарзе после одлуке о смени, како кажу, најгорег и најнеспособнијег руководиоца у историји њихове куће.

После вишемесечне изразито „болесне“ ситуације, и тешке борбе да се истина о погубном деловању директора Болнице пробије до „оних који одлучују“, одахнули су запослени, али и пацијенти из две суседне општине.

Посебну тежину, односно, значај тој смени даје чињеница да ју је потписао његов партијски колега, коме је, изгледа, на крају заиста прекипело.

Нису више могле да помогну Богдановићу ни везе издалека, ни партијска струјања, ни лажи и обмане, ни вађење „код својих“ да га опањкавају потплаћени (демократски) новинари…

Једноставно, дошао је на силу, а отишао бедно.

Чак и на крају, у трену када је схватио да је готово, Богдановић се „хватао за сламку“ покушавајући да сакрије документ из Министарства здравља и да тако обезбеди себи још неколико сати на власти. Али, добар глас се далеко чује па су вест о приспелом „папиру са печатом“ дознали запослени који су га, буквално, натерали да им документ покаже.

Тако је стављена тачка на ту – грешку, са именом и презименом: Горан Богдановић.

Лично сматрам да то није довољно. Потребно је и да положи рачуне. Пословне, моралне, људске…

Јер, до пре само неколико недеља Горан Богдановић био је потпредседник Општинског одбора Српске напредне странке у Смедеревској Паланци, њихов кандидат за председника Општине и директор значајне здравствене установе.

Са својим саучесником, послаником Нектаријевићем, уз омамљујућа пића, маштао је о пословним и политичким „висинама“. Његов „пут“ до тих „врхова“ био је поплочан понижаваним и малтретираним радницима и пацијентима паланачке Болнице.

„Газио је по лешевима“, Богдановић, јер је умислио да се тако влада.

Будан је сањао – себе, и на одговорна директорска плећа примао и давао…, одлучивао, наређивао, пресељавао у подрум, уцењивао, захтевао да због њега лажу…

У слободно (партијско) време са својим политичким ортаком Нектаријевићем, одређивао је и коме треба посећи гуме на колима, а кога извређати у страначким отвореним писмима и саопштењима.

И сада би, ваљда, ако смо нормално друштво, требало ставити тачку на све то.

Али, нека остане записано, ко је све, искористивши повољан политички тренутак, манипулацију, подршку или разочарање одређеним политичким опцијама, успео да се „ушуња“ у фотељу.

Једном од таквих, срећом је одзвонило.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.