PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Manastir Mileševa (6)

Manastir Mileševa jedan je od najpoznatijih srednjevekovnih manastira u Srbiji, potiče iz prve polovine 13. veka.

Zadužbina je kralja Vladislava, najpoznatija je po freski Beli anđeo koja se i danas tamo nalazi. Mileševska crkva posvećena je prazniku Vaznesenja Gospodnjeg, sagrađena je u raškom stilu, po ugledu na vladarske zadužbine podignute pre nje, Studenicu i Žiču. Pored svog izuzetnog duhovnog značaja, manastir Mileševa, zahvaljujući svojim freskama, jedan je od prvih spomenika mlade srpske umetnosti.

Romanski stil u kome je Mileševa sagrađena bio je karakterističan za područje tadašnjeg sprskog primorja a prilagođen je potrebama Pravoslavne crkve. Jednostavna, ozidana sigom, crkva je prvobitno imala samo jednu kupolu da bi prilikom restauracija dobila još jednu.
Intersatno je da 1235. godine Mileševska crkva dobila je još jednu, spoljašnju pripratu, koju je kralj Vladislav sagradio da bi u njoj sahranio svog strica, Svetog Savu.

To što je telo svetitelja sahranjeno u Mileševi još više je povećalo ugled i do tada poštovanog manastira. Jedna od prvih srpskih štamparija radila je u ovom manastiru tokom 15. veka, što pokazuje da se u Mileševi od duhovnih i kulturnih aktivnosti nije uzdržavalo ni u izuzetno teškim uslovima.

Freske Mileševe ubrajaju se u najbolja evropske ostvarenja iz 13. veka a jedna od najpoznatijih svakako je čuveni Beli Anđeo. Pored toga, od izuzetnog značaja su portreti prvih Nemanjića, kao i kompozicije Skidanje sa krsta i Rođenje.

Zbog svega ovoga ova srednjevekovna zadužbina Nemanjića zaštićena je kao prirodni, kulturni i istorijski kompleks od izuzetnog značaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.