Projekat "Znanjem protiv droge" sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva

„Znanjem protiv droge“: ZAŠTITITE SVOJE DETE OD DROGE (5)

(NAPOMENA: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

 

Poštovani roditelji, u ovom i narednim tekstovima daćemo vam konkretne savete i korake kako da sa svojom decom razgovarate o narkomaniji, kako da razvijate i podstičete njihovo samopouzdanje, kao i kako da ih naučite različitim veštinama odupiranju pritisku vršnjaka.

 

Preispitajte kako vaše ponašanje utiče na razvoj vrednosnog sistema kod dece

 

Deca kopiraju ponašanje svojih roditelja. Da li vaše ponašanje odražava vaš stav o upotrebi duvana, alkohola, marihuane, kokaina i drugih droga? Koliko su vaši stavovi o ovim drogama ambivalentni? Da li opravdavate pušenje i pijenje alkohola ili čak zloupotrebu marihuane? Zapamtite, do početka adolescencije vi imate daleko veći uticaj na svoje dete nego bilo ko na svetu! To što mislite, kažete, i što je najvažnije, to što radite ima ogroman uticaj na njih.

Deca mogu da razumeju i prihvate da postoje razlike između onoga što odrasli rade legalno u odnosu na ono što mogu (tj. smeju) deca. Ako pijete, čuvajte određenu distancu između dece i alkohola: ne dozvolite da vam deca budu „umešana“ u piće dok pripremaju koktel ili vam donose/kupuju pivo.

 

Otkrijte razlike između onoga što govorite i onoga što radite

 

Licemerno je očekivati da će deca činiti ono što im kažete, ako se i vi sami ponašate suprotno od toga. Činjenica je da će deca činiti ono što vi radite, a ne ono što im kažete. Obezbedite im pozitivan model. Ako pušite – prestanite. Nađite pomoć ako vam je potrebna. Ako pijete – pijte u umerenim količinama, ili još bolje – nemojte piti uopšte. Ako s vremena na vreme pušite marihuanu ili ušmrkavate kokain, imate male šanse da odgajate dete van domašaja droga. Isto važi i za pojedine propisane medikamente. Ako uzimate lekove da biste savladali stres, da biste mogli da spavate, da lečite glavobolju i savladate hroničan bol, razgovarajte sa doktorom i tražite da vam obezbedi lekove koji nemaju psihoaktivno dejstvo (tj. lekove koji ne stvaraju zavisnost). Ako ste već postali zavisni od njih biće vam potrebna pomoć da se rešite zavisnosti.

„Očistite“ vašu kućnu apoteku. Bacite lekove koji se nisu koristili u dužem vremenskom periodu. Puna kutija medikamenata daje poruku vašem detetu da je menjanje raspoloženja upotrebom supstanci dozvoljeno. Još jedan razlog za „čišćenje“ kućne apoteke je da uklonite izvor supstanci koje bi mogle biti zloupotrebljene. Deca će se, najčešće u vašem odsustvu, „igrati“ doktora.

 

Uverite se da vaše dete razume vrednosni sistem porodice

 

Roditelji često pretpostavljaju da će deca razumeti i prihvatiti porodični vrednosni sistem i pored toga što o njemu nisu nikad otvoreno diskutovali. Razgovarajte o porodičnim vrednostima sa vašom decom. Da li ona znaju šta vi mislite o poštenju, integritetu, samopouzdanju, odgovornosti?

 

Ispitajte karakteristike porodičnih odnosa

 

Da li vaša porodica živi zdravo? Karakteristike zdravih porodičnih odnosa uključuju komunikaciju i slušanje, poštovanje drugih, toleranciju, osećanje poverenja, podelu odgovornosti, sposobnost uočavanja problema i spremnost traženja rešenja ili pomoći, razumevanje i podršku.

Članovi porodice prolaze kroz bolesti, krize u karijeri, nesreće i gubitke koji su sastavni deo života. Naravno, u zdravom okruženju problemi se rešavaju na zdrav i prihvatljiv način, članovi porodice se lakše prilagođavaju promenama. Ako odnosi i način života u vašoj porodici nisu dobri nikad nije kasno da se pozabavite ovim pitanjem. Preduzmite sve neophodne korake u tom smislu. Porodični razgovor na ovu temu može biti potreban i koristan. Deca koja odrastaju u zdravim uslovima, imaju manje šanse da koriste droge od one koja odrastaju u poremećenim odnosima.

 

Ispitajte vlastite karakteristika

 

Da li ste odrasli u poremećeoj porodici? Da li ste „prekopirali“ karakteristike takvog načina života i kasnije, kada ste odrasli? Ako je vaša porodica bila disfunkcionalna (alkoholizam je često razlog poremećaja porodičnih odnosa) možda je potrebno da se posavetujete sa psihoterapeutom kako da vaspitavate svoju decu i ne ponovite greške svojih roditelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.