Smederevska Palanka

Branko Stanković potpalio vatru u odžakliji Spomen-kuće Pere Todorovića u Vodicama: ISKRA ZA NOVI PLAMEN SLOBODOUMLjA

IMG_2063-Autor i urednik kultne emisije RTS-a „Kvadratura kruga“ je predočio da je slobodoumlje utihnulo ili počelo da se gasi u mnogim  srpskim medijima

 

Branko Stanković, autor i urednik kultne emisije RTS-a „Kvadratura kruga“, potpalio je upravo završenu odžakliju u Spomen-kući Pere Todorovića u Vodicama. Učinio je to u prisustvu Nina Brajovića, generalnog  sekretara Udruženja novinara Srbije, Olivere Milošević novinarke „Politike“ i predstavnika lokalnih medija. Zavičajno-turističko udruženje „Vidovača“ pripremilo je za ovu priliku tradicionalni „Vodički astal“ na kome su se, uz raznovrsna peciva i druge đakonije, našle i prve lepinje ispečene u Novinarskoj kući.

-Meni je pripala čast da prvi upalim  vatru u Spomen-kući našeg čuvenog novinara Pere Todorovića u njegovom rodnom selu, koji je u velikoj meri obeležio novinarstvo 19. i početkom 20. veka – rekao je Stanković.- Nadam se da će se ovaj plamen preneti i na druge novinske kuće makar kao iskra koja će ponovo razgoreti vatru slobodoumlja koje je nekako, čini mi se, utihnulo ili počelo da se gasi u mnogim srpskim medijima, kako u onim koji su privatizovani tako i u onim koji još nisu. U odnosu na veliko delo Pere Todorovića, ja sam samo deo toga ostavio novinarstvu, a delom sam se okušao i u književnosti. Ostaje mi samo, da bih mu se makar malo približio, da napišem jedan ozbiljan feljton a imam ideju o njemu.

IMG_2069Miodrag Mića Zagorčić, predsednik ZTU „Vidovača“, upoznao je goste sa istorijatom izgradnje Spomen-kuće, od ideje do njenog stavljanja pod krov i rasplamsavanja prve vatre u njenom suterenskom delu. Istakao je, takođe, da su krajem prošle godine Vodice proglašene za prvo Novinarsko selo u Srbiji. Iskoristio je ovu priliku i da uputi poziv svim novinarskim poslenicima i medijskim kućama da dođu u ovo mesto i posete ovaj Dom srpskog novinarstva. Izneo je da se, pored ovog objekta, u Vodicama ima još šta videti – od izvora kisele vode do lokaliteta Vidovača na kome se, po predanju nalazio manastir posvećen Svetom Vidu. U ovom  selu, koje ima Dom kulture, Osnovnu školu i crkvu u izgradnji, živi oko hiljadu duša. Podsetio je da je  obeležena 150. godišnjica od rođenja Pere Todorovića i da njegovi Vodičani i čelnici Udruženja novinara Srbije svakog 2. maja posećuju njegovu večnu kuću na Novom groblju u Beogradu. U Vodicama se već godinama održavaju „Dani Pere Todorovića“ u sklopu kojih se raspisuje nagradni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na temu ličnosti i dela znamenitog Vodičanina.

-Ja sam danas izuzetno zadovoljan i srećan, jer paljenje vatre u odžakliji Spomen-kuće Pere Todorovića, predstavlja definitivan dokaz da je počela da živi Novinarska kuća u Vodicama – rekao je Nino Brajović.- Dakle, kad se vije dim iz odžaka, znači da tu ima živih ljudi. Naša ideja da sagradimo Novinarsku kuću se malo raširila, pa ćemo imati i prvo Novinarsko selo. Za tako nešto imamo razloge, jer je u ovom mestu rođen Pera Todorović, značajno novinarsko i književno ime. On je i za Udruženje novinara Srbije značajna ličnost, jer je bio njegov drugi predsednik, posle Laza Kostića. Jaki su dakle razlozi da zavičajci Pere Todorovića neguju prijateljstvo, koje je nastalo između ove generacije novinara i ovih ljudi ovde, upravo na projektu izgradnje Novinarske kuće. Mislim da za to imamo snage i potencijala i ja pozivam sve srpske novinare da uz našu pomoć i saradnju, dolaze u posetu Vodicama i Smederevskoj Palanci, da se širi prijateljstvo sa žiteljima ovog mesta. Ovo je jedinstven poduhvat, a ako smo uspeli kad je bilo teško da sagradimo ovaj objekat, onda nam neće biti teško da negujemo započeto prijateljstvo.

IMG_2075Razgovori o daljim aktivnostima na dovršenju Spomen-kuće Pere Todorovića i njenom korišćenju nastavljeni su kod predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka Slavoljuba Đurića.

Nino Brajović je informisao skup da je od Sekcije novinara pisanih medija Šumadije stigao predlog o ustanovljenju i dodeli novinarske nagrade za feljton koja bi nosila ime Pere Todorovića. Predlog će se naći na  sednici Uprave Udruženja novinara Srbije, a prva Nagrada za feljton će se dodeliti 2017. godine. Inače, uručivaće se svake druge godine.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.