Smederevska Palanka

Izložba Aleksandra Popovića u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci: TOKOVI ZAKRIVLjENOG PROSTORA

DSCN0248Saglasno ambicioznom ovogodišnjem projektu, Galerija moderne umetnosti Narodnog muzeja predstavila je još jednog autora, čija dela zakoračuju ka novim stilskim formama.

Izložba slika Aleksandra Popovića, magistra likovnih umetnosti  Beogradskog univerziteta i člana ULUS-a donosi radove na metalnim sveričnim površinama. Konkavne i konveksne obline pokazuju „zakrivljenost prostora“, izlazeći ne samo iz dvodimenzionalnog formata slike, već sugerišući i prostranstva koja nadilaze tri dimenzije prostora iz naše svakidašnje percepcije.

Ovom utisku doprinosi autorovo suptilno istupanje iz oblika metalnih površina na kojima slika, udubljenja i „talasi“ na konkavnim i konveksnim površinama, koji potenciraju delove tela na slikama predstavljenih životinja.

Slikajući uglavnom velike životinje (nosorog, slon) u ovoj prostorom zahtevanoj zakrivljenosti, Popović sugeriše da je svaka praznina zapravo ispunjena materijom, odnosno da su čak i prostori za koje pretpostavljamo da su prazni, u stvari ispunjeni, ako ih posmatramo iz nekog novog ugla.

DSCN0246Izložbu je, u prisustvu autora, otvorila Slavenka Čišić Urošević, istoričar umetnosti, naglasivši da radovi Aleksdandra Popovića na „neslikarskoj pozadini“, od delova nekog radara, predstavljaju razrešenje unutrašnje entropije u njegovom dosadašnjem slikarsko-crtačkom opusu.

Ovi radovi zato posežu sa sibolikom podsvesnog, prepuštajući se nerasvetljenoj simbolici nekih snovidelnih predela.

Gospođa Urošević je takođe naglasila da je predstavljeni umetnik do sada samostalno izlagao u Parizu, Beogradu i Nišu, uvek u uglednim galerijama i izlagačkim prostorima, i da je za svoj rad nagrađivan brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima.

 

V.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.