Smederevska Palanka

OPEROM „ČAROBNA FRULA“ NA GRADSKOM TRGU U SMEDEREVSKOJ PALANCI ZAVRŠENO KULTURNO LETO

Izvođenju opere „Čarobna frula“, Volfganga Amadeusa Mocarta, završne večeri prvog Kulturnog leta u Smederevskoj Palanci, prethodila je prigodna ceremonija zatvaranja.

Zahvaljujući na pomoći Kabinetu za kulturu Predsednika Rebublike u organizaciji ove manifestacije, predsednik Opštine, Nikola Vučen, istakao je da Kulturno leto predstavlja nastavak projekta revitalizacije kulture u Smederevskoj Palanci, koje je započeto renoviranjem i obnovom objekata kulturnih institucija, Muzeja, Istorijskog arhiva, Biblioteke i Kulturnog centra. Istovremeno, ova manifestacija, rekao je predsednik opštine, predstavlja značajan segment programa decentralizacije kulture, koji sporvodi Vlada Republike Srbije.

Završnici Manifestacije Kulturno leto prisustvovali su i brojni gosti, Njegova ekselencija ambasador Republike Koreje Đeung Li, narodni poslanici, sveštenstvo, direktori javnih ustanova, predsednici i predstavnici gradova i opština, preduzetnici i građani.

Predsednik Opštine Nikola Vučen na ceremoniji zatvaranja manifestacije uručio je zahvalnice Dejanu Saviću savetniku predsednika Republike Srbije za unapređenje kulture i rada na decentralizaciji kulturnih događaja i pokretanju prvog Kulturnog leta u Smederevskoj Palanci i Draganu Isailoviću za doprinos u organizaciji manifestacije. Takođe je uručio donacije Ustanovi Kulturni centar, PU „Čika Jova Zmaj“ i Ustanovi Dnevni boravak „Puž“.

Narodno pozorište iz Niša i Niški simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića, izveli su skraćenu, jednosatnu verziju Mocartove „Čarobne frule“, vešto i sigurno. Iako izvedena na otvorenom prostoru, „Čarobna frula“ je zvučala autentično, a publika je bila u prilici da se divni solo deonicama i operskim dijalozima mladih i talentovanih umetnica i umetnika. Bio je to po mnogo čemu vrhunski muzički događaj, a osim solista posebno treba pohvaliti Niški simfonijski orkestar, koji je doslovno bio besprekoran.
Prevođenje skoro trosatne opere u jednočasovnu verziju, rediteljski je izvedeno sa dosta mašte, tako da ona sadrži najpoznatije arije „Čarobne frule“. U tom smislu, ovde nije reč o pukom skraćenju, nego o adaptaciji, koju je reditelj Ivan Vuković sproveo prateći, ali i nadgrađujući narativnu nit izvornog libreta Emanuela Šikanedera, iz 1791. godine.


Palanačka publika je operu pratila sa neverovatnom pažnjom, bilo je aplauza i na otovrenoj sceni, a amsambl iz Niša je na kraju nagrađen ovacijama, pa su protagonisti nekoliko puta izašli da se poklone pred publikom.

Kulturno leto 2023. završeno je pesmom „Ovo je Srbija“, koju je izveo hor Studentskog kulturnog centra iz Niša, čiji su članovi bilo i u ulozi protagonista opere. Tokom poslednjih taktova ove pesme, započeo je vatromet, kao završni čin svečanog zatvaranje prve manifestacioje ovog tipa u Smederevskoj Palanci.
V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.