Смедеревска Паланка

Председник Синдиката „Независност“ ОБ „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци Милосав Бабић: КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ СМЕЊЕНОГ ДИРЕКТОРА БОЛНИЦЕ ДР ГОРАНА БОГДАНОВИЋА

IMG_7687-Због ненаменског трошења новца против др Богдановића ће бити поднета кривична пријава, а један део ненаменски потрошених средстава Болница ће морати да врати Фонду за здравствено осигурање – каже наш саговорник

 

-Пре неколико дана био сам позван на седницу Управног одбора. То код смењеног директора др Горана Богдановића није била пракса, иако председник репрезентативног Синдиката треба да присуствује седницама Управног одбора, каже на почетку нашег разговора Милосав Бабић, председник Гранског синдиката здравства „Независност“ у Општој болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци. – Тада нас је в.д директора, др Жељко Смиљанић, упознао са затеченим стањем. Рекао нам је да следе кривичне пријаве против бившег директора, др Горана Богдановића.

Паланачке: Због чега ће бити поднете кривичне пријаве?

Бабић: Због ненаменског трошења новца. Болница ће један део тих средстава чак морати да врати Фонду за здравствено осигурање.

Паланачке: Да ли је и синдикат поднео кривичну пријаву?

Бабић: Ми ћемо такође поднети кривичне пријаве. Једна од њих биће због ненаменског трошења средстава. Реч је о познатом „саветнику“, кога је др Богдановић запослио мимо закона, а који нам је нанео велику штету. Испоставило се да је његово знање веома оскудно. Тај човек је дошао у Болницу без тендера услуга, дакле мимо закона. Он је доста коштао Болницу.

Паланачке: Колико?

Бабић: Не располажем тачним цифрама, али, отприлике, поред осамдесетак хиљада динара плате, плаћано му је, месечно, и стотинак хиљада динара за путне трошкове. На све то, наравно, плаћан је и порез. Такође, кривичне пријаве  против др Богдановића ћемо поднети зато што је покушавао да наш Синдикат обори испод репрезентативности. Ми смо тада имали више од 150 чланова, а за репрезентативност је потребно 87. Др Богдановић је тада кренуо са насилним ишчлањењем људи. Негде око тридесет чланова се тада ишчланило. Занимљиво је да су скоро сви имали исти текст, написан на истој машини, који се разликује само по томе што су уписана различита имена подносиоца захтева. Тада то нисмо могли да докажемо, али знамо да је др Богдановић, преко својих најближих сарадника, терао људе да се ишчлане. Овоме сам се супротставио, јер нико не може да се ишчлани из Синдиката уколико није потписао иступницу, и измирио финансијске обавезе према Синдикату. Било је ту и синдикалних кредита, и тако даље.  Упркос томе, рачуноводство је натерано да прихвати све те иступнице. Чак је прихваћено и то што је једна медицинска сестра ишчланила не само себе, иако је сама имала кредит, него је својим потписом ишчланила и кћерку и зета, који такође раде у Болници. Др Богдановић је сматрао да мора да се уради све оно што он каже, и да нико не може да га казни за то.

Паланачке: Да ли је тачно да је др Богдановић крио да је стигло решење о његовој смени?

Бабић: Ја сам имао најаве да ће тих дана доћи решење о његовом разрешењу. Успели смо да сазнамо када је то решење стигло. Такође смо сазнали да је др Богдановић наредио кадровској служби, под претњом отказа, да сат или два не смеју да причају да је решење стигло. Моја заменица и ја смо почели да анимирамо људе, и договорили смо се да се после неког времена окупимо у дворани Болнице. Позвали смо и шефа правне службе, који се појавио на нашем скупу и потврдио да је поменуто разрешење стигло.

Паланачке: Ваш Синдикат дошао је у фокус шире јавности управо после смене директора Болнице. Каква је генеза вашег сукоба са директором?

Бабић: Ја сам преузео руковођење Синдикатом у Болници у септембру 2014. године.  Желео сам да направим један тим, који ће се, на основу одлука наше централе, борити за права радника. У том тренутку, наше чланство било је испод броја који је потребан да би Синдикат био репрезентативан. Моја заменица, Зорица Ступић, медицинска сестра, и ја, кренули смо у акцију да учланимо што више људи. Већ у марту имали смо довољно чланова за репрезентативност Синдиката. Тада сам стекао утисак да руководство Болнице не жели да будемо репрезентативан синдикат, већ да то буду неке друге синдикалне организације. Ми смо упркос томе постали репрезентативан Синдикат, и после тога смо све више јачали. После доношења посебног колективног уговора, тражили смо да рад недељом буде плаћен, а то у нашој Болници није било плаћано више година. На овај наш захтев директор је дао негативан одговор. Затим смо, заједно са повереништвима других синдиката у Болници, затражили просторију за рад Синдиката, и да се формира одбор за безбедност и здравље на раду. Овај одбор у нашој Болници не постоји већ дуже време, а не постоји чак ни лице задужено да се бави овим пословима. Ми смо то питање покренули, зато што су нам радници постављали одређена питања, која је могао да реши само тај одбор. И сама Болница би морала да плати велику казну, када би се нешто десило, или када би дошла контрола и установила да поменути одбор за безбедност и здравље на раду у нашој Болници не постоји. Казна је негде око милион динара. Речју, нисмо тражили ништа што није у интересу Болнице и запослених. После ових захтева наилазимо на отпор директора, и тада крећу сукоби. Креће преписка са њим, а истовремено Синдикат нараста.

Паланачке: Да ли истовремено расте незадовољство начином на који је смењени директор управљао Болницом?

IMG_7695Бабић: Прикључују нам се и три бивша директора Болнице, др Предраг Ђорђевић, др Милан Бркић и др Периша Јовановић, јер схватају да руковођење Болницом није добро. Они су то најбоље могли да препознају, јер су били директори. Али, да се вратим на причу. Директор није удовољио нашим захтевима, ни када се ради о организовању одбора за безбедност и здравље на раду, и ми смо се тада обратили Комисији за аутентично тумачење колективног уговора, у Министарству, а припремали смо се да се обратимо и самом министру. Прича се у међувремену компликује. У здравству је тешко користити одмор у два дела, јер то не дозвољава сама организација посла. А др Богдановић нам није дозвољавао да одмор користимо у више делова, иако је и то било у интересу организације посла у Болници. Истовремено, др Богдановић је укинуо потврде за куповину у продавницама.

Паланачке: Какви су односи са новим директором?

Бабић: Садашњи вршилац дужности директора, др Жељко Смиљанић, трећег дана по ступању на дужност, заказао је састанак са представницима свих синдиката у Болници, на коме смо ми њему изнели проблеме које смо имали. Када је саслушао шта смо од директора тражили, а што нам он није одобрио, др Смиљанић је рекао да ће у најкраћем року све што смо тражили бити испуњено,  јер све то су нормални захтеви. Добили смо синдикалну просторију, послао је допис у коме је тражио конкретна упуства за организацију и плаћање рада недељом, и ускоро ће то почети да се спроводи.

Паланачке: Другим речима, са др Смиљанићем имате коректне односе.

Бабић: Управо тако.

 

 

В.Ђурђевић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.