Smederevska Palanka

Predsednik Sindikata „Nezavisnost“ OB „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci Milosav Babić: KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV SMENjENOG DIREKTORA BOLNICE DR GORANA BOGDANOVIĆA

IMG_7687-Zbog nenamenskog trošenja novca protiv dr Bogdanovića će biti podneta krivična prijava, a jedan deo nenamenski potrošenih sredstava Bolnica će morati da vrati Fondu za zdravstveno osiguranje – kaže naš sagovornik

 

-Pre nekoliko dana bio sam pozvan na sednicu Upravnog odbora. To kod smenjenog direktora dr Gorana Bogdanovića nije bila praksa, iako predsednik reprezentativnog Sindikata treba da prisustvuje sednicama Upravnog odbora, kaže na početku našeg razgovora Milosav Babić, predsednik Granskog sindikata zdravstva „Nezavisnost“ u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci. – Tada nas je v.d direktora, dr Željko Smiljanić, upoznao sa zatečenim stanjem. Rekao nam je da slede krivične prijave protiv bivšeg direktora, dr Gorana Bogdanovića.

Palanačke: Zbog čega će biti podnete krivične prijave?

Babić: Zbog nenamenskog trošenja novca. Bolnica će jedan deo tih sredstava čak morati da vrati Fondu za zdravstveno osiguranje.

Palanačke: Da li je i sindikat podneo krivičnu prijavu?

Babić: Mi ćemo takođe podneti krivične prijave. Jedna od njih biće zbog nenamenskog trošenja sredstava. Reč je o poznatom „savetniku“, koga je dr Bogdanović zaposlio mimo zakona, a koji nam je naneo veliku štetu. Ispostavilo se da je njegovo znanje veoma oskudno. Taj čovek je došao u Bolnicu bez tendera usluga, dakle mimo zakona. On je dosta koštao Bolnicu.

Palanačke: Koliko?

Babić: Ne raspolažem tačnim ciframa, ali, otprilike, pored osamdesetak hiljada dinara plate, plaćano mu je, mesečno, i stotinak hiljada dinara za putne troškove. Na sve to, naravno, plaćan je i porez. Takođe, krivične prijave  protiv dr Bogdanovića ćemo podneti zato što je pokušavao da naš Sindikat obori ispod reprezentativnosti. Mi smo tada imali više od 150 članova, a za reprezentativnost je potrebno 87. Dr Bogdanović je tada krenuo sa nasilnim iščlanjenjem ljudi. Negde oko trideset članova se tada iščlanilo. Zanimljivo je da su skoro svi imali isti tekst, napisan na istoj mašini, koji se razlikuje samo po tome što su upisana različita imena podnosioca zahteva. Tada to nismo mogli da dokažemo, ali znamo da je dr Bogdanović, preko svojih najbližih saradnika, terao ljude da se iščlane. Ovome sam se suprotstavio, jer niko ne može da se iščlani iz Sindikata ukoliko nije potpisao istupnicu, i izmirio finansijske obaveze prema Sindikatu. Bilo je tu i sindikalnih kredita, i tako dalje.  Uprkos tome, računovodstvo je naterano da prihvati sve te istupnice. Čak je prihvaćeno i to što je jedna medicinska sestra iščlanila ne samo sebe, iako je sama imala kredit, nego je svojim potpisom iščlanila i kćerku i zeta, koji takođe rade u Bolnici. Dr Bogdanović je smatrao da mora da se uradi sve ono što on kaže, i da niko ne može da ga kazni za to.

Palanačke: Da li je tačno da je dr Bogdanović krio da je stiglo rešenje o njegovoj smeni?

Babić: Ja sam imao najave da će tih dana doći rešenje o njegovom razrešenju. Uspeli smo da saznamo kada je to rešenje stiglo. Takođe smo saznali da je dr Bogdanović naredio kadrovskoj službi, pod pretnjom otkaza, da sat ili dva ne smeju da pričaju da je rešenje stiglo. Moja zamenica i ja smo počeli da animiramo ljude, i dogovorili smo se da se posle nekog vremena okupimo u dvorani Bolnice. Pozvali smo i šefa pravne službe, koji se pojavio na našem skupu i potvrdio da je pomenuto razrešenje stiglo.

Palanačke: Vaš Sindikat došao je u fokus šire javnosti upravo posle smene direktora Bolnice. Kakva je geneza vašeg sukoba sa direktorom?

Babić: Ja sam preuzeo rukovođenje Sindikatom u Bolnici u septembru 2014. godine.  Želeo sam da napravim jedan tim, koji će se, na osnovu odluka naše centrale, boriti za prava radnika. U tom trenutku, naše članstvo bilo je ispod broja koji je potreban da bi Sindikat bio reprezentativan. Moja zamenica, Zorica Stupić, medicinska sestra, i ja, krenuli smo u akciju da učlanimo što više ljudi. Već u martu imali smo dovoljno članova za reprezentativnost Sindikata. Tada sam stekao utisak da rukovodstvo Bolnice ne želi da budemo reprezentativan sindikat, već da to budu neke druge sindikalne organizacije. Mi smo uprkos tome postali reprezentativan Sindikat, i posle toga smo sve više jačali. Posle donošenja posebnog kolektivnog ugovora, tražili smo da rad nedeljom bude plaćen, a to u našoj Bolnici nije bilo plaćano više godina. Na ovaj naš zahtev direktor je dao negativan odgovor. Zatim smo, zajedno sa povereništvima drugih sindikata u Bolnici, zatražili prostoriju za rad Sindikata, i da se formira odbor za bezbednost i zdravlje na radu. Ovaj odbor u našoj Bolnici ne postoji već duže vreme, a ne postoji čak ni lice zaduženo da se bavi ovim poslovima. Mi smo to pitanje pokrenuli, zato što su nam radnici postavljali određena pitanja, koja je mogao da reši samo taj odbor. I sama Bolnica bi morala da plati veliku kaznu, kada bi se nešto desilo, ili kada bi došla kontrola i ustanovila da pomenuti odbor za bezbednost i zdravlje na radu u našoj Bolnici ne postoji. Kazna je negde oko milion dinara. Rečju, nismo tražili ništa što nije u interesu Bolnice i zaposlenih. Posle ovih zahteva nailazimo na otpor direktora, i tada kreću sukobi. Kreće prepiska sa njim, a istovremeno Sindikat narasta.

Palanačke: Da li istovremeno raste nezadovoljstvo načinom na koji je smenjeni direktor upravljao Bolnicom?

IMG_7695Babić: Priključuju nam se i tri bivša direktora Bolnice, dr Predrag Đorđević, dr Milan Brkić i dr Periša Jovanović, jer shvataju da rukovođenje Bolnicom nije dobro. Oni su to najbolje mogli da prepoznaju, jer su bili direktori. Ali, da se vratim na priču. Direktor nije udovoljio našim zahtevima, ni kada se radi o organizovanju odbora za bezbednost i zdravlje na radu, i mi smo se tada obratili Komisiji za autentično tumačenje kolektivnog ugovora, u Ministarstvu, a pripremali smo se da se obratimo i samom ministru. Priča se u međuvremenu komplikuje. U zdravstvu je teško koristiti odmor u dva dela, jer to ne dozvoljava sama organizacija posla. A dr Bogdanović nam nije dozvoljavao da odmor koristimo u više delova, iako je i to bilo u interesu organizacije posla u Bolnici. Istovremeno, dr Bogdanović je ukinuo potvrde za kupovinu u prodavnicama.

Palanačke: Kakvi su odnosi sa novim direktorom?

Babić: Sadašnji vršilac dužnosti direktora, dr Željko Smiljanić, trećeg dana po stupanju na dužnost, zakazao je sastanak sa predstavnicima svih sindikata u Bolnici, na kome smo mi njemu izneli probleme koje smo imali. Kada je saslušao šta smo od direktora tražili, a što nam on nije odobrio, dr Smiljanić je rekao da će u najkraćem roku sve što smo tražili biti ispunjeno,  jer sve to su normalni zahtevi. Dobili smo sindikalnu prostoriju, poslao je dopis u kome je tražio konkretna upustva za organizaciju i plaćanje rada nedeljom, i uskoro će to početi da se sprovodi.

Palanačke: Drugim rečima, sa dr Smiljanićem imate korektne odnose.

Babić: Upravo tako.

 

 

V.Đurđević

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.