Smederevska Palanka

U Smederevskoj Palanci protestna šetnja radnika JKP „Vodovod“: ZA STO DANA DOBILI PO 10 HILjADA OD OPŠTINE

14045299_213860752349946_882963244_oMirno i dostojanstveno, bez pištaljki i transparenata, radnici JKP „Vodovod“ u Smederevskoj Palanci, započeli su protestnu šetnju ulicama grada, nešto posle deset časova. Na putu od preduzeća do zgrade opštine, pratile su ih brojne novinarske ekipe.

– Mi još uvek nismo u generalnom štrajku, a nadamo se da do toga neće doći. Povod za ovu šetnju je taj što mi lokalnoj samoupravi nosimo poziv za pregovore. Što se nas tiče, ti pregovori mogu da započnu i danas, i odmah možemo sve da rešimo. Na njima je da odluče – rekao je na početku šetnje Aleksandar Bošnjaković, predsednik sindikata zaposlenih u JKP „Vodovod“, dodajući da su se odlučili da uđu u proceduru  štrajka zato što tri dogovora postignuta sa lokalnom samoupravom nisu ispunjena, a da su radnici tokom prethodnih 100 dana od lokalne samouprave dobili samo po 10.000 dinara, i po nešto više o12.000 dinara iz sopstvenih sredstava.

On je naglasio da su radnici JKP „Vodovod“ dva meseca iz svog džepa plaćali prevoz do posla, a to su uglavnom ljudi koji rade na crpnoj stanici.

-Očekujem da ćemo naći zajednički jezik, zato što smo mi otvoreni za saradnju – dodao je Bošnjaković. – Radnici ne nastupaju ucenjivački, već je reč o borbi za goli život. Mi tražimo kakvu takvu sigurnost, dok Vlada Srbije ne uđe u rešavanje ovog problema, a do tada moramo da živimo od nečega

Prvi sindikalac u JKP „Vodovod“ je još istakao da radnici neće dozvoliti da, njihovom krivicom, građani Smederevske Palanke ostanu bez vode.

Da podsetimo, račun „Vodovoda je“ je godinama pod blokadom, zbog ogromnih dugova, pre svega za utrošenu električnu energiju.

Pre konstituisanja nove lokalne vlasti radnicima je, preko računa sindikata, isplaćivana, umesto zarada, mesečna solidarna pomoć, a novoizabrano opštinsko rukovodstvo ovakav način smatra nezakonitim i prestalo je sa isplatama.

Radnike je, po njihovom dolasku pred Opštinu, primio prvi čovek lokalne samouprave, Petar Milić.

– Ovde se ne radi o pregovorima dve suprotstavljene strana, već o dogovorima o stvarima koje su u zajedničkom interesu – rekao je predsednik Opštine.

On je obećao da će uskoro biti održani razgovori na kojima će predstavnicima radnika biti objašnjeno šta je do sada učinjeno u cilju rešavanja ovog problema, a šta će biti urađeno u najskorije vreme.

– Voleo bih, ako postoji mogućnost, da se vidimo sutra – predložio je Milić, što su radnici i prihvatili.

U izjavi za medije, Milić je rekao da neki dosadašnji rokovi, postignuti sa radnicima, nisu ispoštovani ne krivicom lokalne samouprave, već iz razloga što Oština na neke stvari ne može da utiče i da mora da sačeka na odgovore nadležnih.

14012890_213860222349999_1246972167_oPredsednik štrajkačkog odbora, po završetku razgovora sa predsednikom Opštine, izjavio je da su radnici i njihovi zahtevi naišli na dobar prijem, i izrazio nadu da će u najskorije vreme ovaj problem biti rešem, na zadovoljstvo zaposlenih, lokalne samouprave, i žitelja Smederevske Palanke.

Povodom situacije u JKP „Vodovod“ radnike je podržao i bivši predsednik Opštine i aktuelni narodni poslanik Radoslav Milojičić Kena, koji nije želeo da svojim prisustvom politizuje protest, već je izjavu dao predstavnicima medija.

– Od devedeset šeste se vuku ovi dugovi, i to nikako nije moglo da bude rešeno. Mi smo jedva dobili reprogram za isplatu duga za uličnu rasvetu. Taj smo reprogram uredno isplatili, ali i pored toga nije nam odobren reprogram za plaćanje duga za električnu energiju „Vodovoda“. Iako je i za vreme našeg mandata „Vodovod“ bio u blokadi mi smo radnicima svakoga meseca isplaćivali zarade, i zato radnici nisu štrajkovali – rekao je novinarima Milojičić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.