ATAMANSKI KOMENTAR (Piše: Ataman Zaglibljanski)

#OsmaBESkrajna lansirana s protivgradne rampe! (analiza)

Možda će nekima ova moja analiza delovati pretenciozno, jer komentarisati rad onih koje je izabrao narod sa aspekta nekog ko i ne učestvuje u političkom životu nije baš zahvalno, ali bar ću pokušati.

Izvinjavam se svim akterima unapred, ukoliko ne bude baš po njihovom ukusu. No, pošto se nikada nisam ni vodio time, da pišem ono što bi bilo nekome dopadljivo, neće mi ni biti teško da naškrabam sve ono što sam zamislio.

Mogao bih sve ovo da započnem analiziranjem tačaka, diskusija ili rezultatima glasanja i da sebi ne ostavim prostora da se ogrešim o bilo koga, ali i to bi mi neki zamerili, tako da ću se koncentrisati na ono što je me je lično zaintrigiralo i što smatram posebnim na ovoj sednici.

OKRŠAJ KENAN – VUČEN

Nekako još od smene vlasti, Kenan kao da ima pik na svakog predsednika Skupštine. Sećam se da je smenjenog Vukovića verbalno uništavao, nazivao najgorim u istoriji palanačkog parlamenta, a često mu je podrugljivo predlagao i da ustupi mesto svom tadašnjem zameniku, tj. Vučenu. Današnjeg predsednika Skupštine ne naziva najgorim, ali verujem da će svoj uvredljivi vokabular pojačavati iz sednice u sednicu. Svačeg je danas bilo; od ličnih uvreda, do pominjanja majke, pa čak i komentarisanja oblačenja i aluzija što se tiče seksualnog opredeljenja. Ko slabije poznaje Kenana, pomislio bi čak i da je bio vidno nervozan, ali mislim da sve ima mnogo drugačiju pozadinu. Lično ne verujem da je uopšte uzrok ikakav animozitet između jednog i drugog, već destruktivni vid političke borbe, koji po Kenanovoj proceni donosi rezultate. Iskreno, ne greši. Ne želim da ulazim u to, da li kod njega u stranci imaju nekakvu obuku i određenu strategiju za nastupe u lokalnim parlamentima, ali sve ovo viđeno danas mi deluje jako dobro i ciljano osmišljeno. Svakako da se popravio i sa retorikom i sa gramatikom, koje u kombinaciji sa agresivnim nastupima potpuno razoružavaju političke protivnike. Uostalom, po mnogima su upravo Kenanovi nastupi u lokalnoj Skupštini i doveli do smena 16. decembra, 2016., kada je i aktuelna vlast instalirana.

FAKTOR MALOVIĆ

Nisam pristalica centralističkih stranaka, u kojima neke prestoničke siledžije maltretiraju provincijalce iz ličnih interesa, ali epilog današnje sednice, meren u glasovima, svakako da opravdava sve ono što je prethodilo. Jedan od viđenijih političkih aktera me danima ubeđivao, da to u Palanci ne funkcioniše tako i da će se deo vladajuće garniture okrenuti protiv rukovodstva Opštine, bez obzira na pritiske iz centrale, a koje sprovodi koordinator-gubernator. Na kraju je ipak ispao pošten i priznao da greši.

No, da se vratim onome kako sam ja sve to video.

Iako mi ćud nalaže da iz lokal-patriotskih razloga uvek budem za one koji se suprotstavljaju prestoničkim „dahijama“, u nekom momentu sam počeo da preispitujem sebe i nisam više bio tako siguran ni u svoju ćud, a ni u svoj sud. Razmišljao sam šta bi time dobili!? Sa ekskluzivnim pravom da ga nazovem ludakom (češće u negativnom, negoli u pozitivnom kontekstu) i na osnovu iskustava iz nekih prethodnih godina, znam da bi nas onaj A. V. Kurjak opasao bodljikavom žicom još gore negoli pod Kenanom. Ma šta gore!? Pustio bi i struju kroz tu žicu. Verovatno je na to upozorio lokalne #naPRDnjake i koordinator gubernator, pa su i sami slegli, a nije im se pisalo ništa dobro. A ni nama svima iz nesrećnog Prljankovila.

No, eto; prođe sednica bez cirkusa sa novim smenama, #naPRDnjaci deluju složnije negoli ikada i dižu ruke energičnije; nekako i sa žustrinom. Kao da su akumuliranu međusobnu negativnu energiju usmerili protiv nekog drugog. Sa glasovima odbornika su se čak i pojačali, tako da su došli danas i do broja 33, što znači da će imati sa čim i koordinator-gubernator da se pohvali zlom A. V. Kurjaku, a možda je sve to samo zasluga novog poverenika Digija, ili kako ga Kenan nazvaše – Digića.

SMENA JAVNOG PRAVOBRANIOCA

Koliko god ova smena delovala revanšistički, čak i godinu dana nakon smene vlasti 27. maja. 2016., samo oni koji malo ozbiljnije osluškuju vetrove u opštinskoj zgradi, znaju da nije to u pitanju. Verujem da i ono obrazloženje sa sednice, a koje se odnosi na probijanje rokova za dostavljanje izveštaja zvuči prilično uverljivo. Meni – ne. Čitave prošle godine, vlast u ovoj opštini se suočava sa čudnim presudama, čudnim dospelim blokadama, počevši od onog famoznog parkinga, preko bašte bioskopa, presuda po tužbi radnika i nekih poverilaca, pa do finalnog puštanja blokade od strane banke „Inteza“, koja je kao grom iz vedra neba snašla aktuelnu vlast. Svakako da je u nekim procesima jako čudno bilo i nepojavljivanje, sada već bivšeg, Javnog pravobranioca na suđenjima ili nestručne žalbe i slično što je pominjano u više navrata. Ovde je takođe bitno još istaći, da novi Pravobranilac – g.din Zoran Stojkovac, još nije ni ušao u kancelariju i utvrdio razmere grešaka svog prethodnika, a koje su uglavnom bile na štetu ove jadne, opljačkane i napaćene Opštine. Svakako da će tu tek biti afera, a nadam se i epilogu u vidu boljeg, odgovornijeg i savesnijeg rada tog sektora. Što se mene lično tiče, želim javno da čestitam imenovanje g.dinu Zoranu Stojkovcu, kao izuzetnom sugrađaninu i čoveku koji zaista predstavlja elitu lokalne advokature.

NASTUPI ZA GOVORNICOM ODBORNIKA STANIMIROVIĆA

Iako ga i sam često poredim sa Homerom Simpsonom lokalnog politikanstva, sa pratećim i u prošlosti zasluženim nadimcima kao što su: BurdzoPloHov, Mikuljoljub Burdzoseča itd., sve više sam impresioniran njegovom ažurnošću i ozbiljnošću pripreme za svaku sednicu. Ne znam da li mu neko pomaže i koliko će još moći ovim tempom da bude prisutan u lokalnom politikantskom životu, ali zaista sve ono što izgovori zaslužuje pažnju kako vlasti, tako i opozicije. Po meni, najkvalitetniji opozicioni rad se vidi u njegovim nastupima, ali samo u domenu konstruktivnih kritika, jer titulu destruktivnog opozicionara svakako će zadržati Kenan. Lično mi je više po ukusu Stanimirović trenutno, tj. od prethodne sednice, jer drži pažnju svih odbornika bez nepotrebnih oscilacija u decibelima i uvreda, što je za svako poštovanje. Ono što nije za poštovanje, svakako je ona demagogija oko heroja sa Košara. Ne vidim nikakvu geografsku, a ni drugu vezu, da se baš ovde preimenuju ulice, trgovi ili ustanove i to baš sada i baš sa tim imenom. Eto, predložiću Stanimiroviću neke, slikovitije heroje, koji ga bolje opisuju i koji su mu približniji:

Žrtve SPS-a iz ’90-ih (tada je bio njihov član),

Žrtve Dinkićeve tranzicije (i sa njim je blisko sarađivao),

Žrtve Dinkićevih privatizacija (lično ga dovodio u Šinska vozila),

Žrtve URS-a (kao prelaz iz #žutaćkih u #naPRDnjačke pljačke, a i bio je na njihovoj listi)… itd.,

ako već ne može da se seti zaslužnih Azanjaca za svoje „kumovanje“.

REBALANS DISBALANSA

Kada sam prvi put upotrebio ovu frazu, to se prvenstveno odnosilo na Milićev režim i onaj bezuspešni pokušaj da se budžet prilagodi, tada tek sveže ustoličenim #naPRDnjacima. No, kritikovati njih koji su tada nasledili Kenanov plan budžeta, a danas ne kritikovati aktuelnu vlast, koja je nasledila Milićev plan budžeta i koji mora da rebalansira, zaista ne bi bilo fer.

Ono što svakako jeste za kritiku je povećanje za 30 miliona, pogotovo što je i postojeći plan bio projektovan na nerealnim osnovama i imajući u vidu da i dalje nemamo nikakve investicije, kao i to da se prihodna strana budžeta, sem redovnog transfera, uglavnom svodi na socijalnu pomoć sa viših instanci. Sama preraspodela, zaista deluje nešto bolje i svakako je za pohvalu što je građanima projektovani rebalans bio dostupan odmah nakon sednice Veća na kojoj je i predstavljen, ali mislim da smo i dalje daleko od nužne transparentnosti u pogledu rashoda. I dalje nema javno objavljenih troškova iz prethodnog perioda što se tiče reprezentacije (kafanskih računa), potrošnje goriva, izveštaja o jednokratnim socijalnim davanjima socijalno (ne)ugroženim licima, a i nekih čudnih ugovora za kosidbe i uređenje, koji su pomenuti na sednici. O čuvenom računu fakturisanom Centru za sunovrat sporta je već deplasirano i pričati, jer neko uporno odbija da progovori o tome.

IZVEŠTAJI, IZMENE STATUTA JKP I JP, SMENE I IMENOVANjA ŠKOLSKIH ODBORA…

Ne sećam se više ni ko, ali mi je neko neposredno pred sednicu 16.12.2016. napisao da se sa ovim trebalo pozabaviti odmah nakon preuzimanja vlasti i da sem kršenja zakona u domenu neusklađivanja sa novim zakonskim regulativama, odlaganje ovoga izaziva i ozbiljne probleme u funkcionisanju. Ne želim da upoređujem stručnost Milićevog tima, sa ovim svakako mlađim kadrovima, ali definitivno su ovim konačno pokrenuli ono što je trebalo davno da se uradi, a za kašnjenje će svakako biti i odgovornih. Pamtim da je i, danas jako konstruktivni – Stanimirović, to pominjao tokom čitave prošle godine, ali mislim da ga tada niko nije uzimao za ozbiljno, pa ni ja. Uvek mi se nekako motalo u glavi da će ovakve izmene samo biti u službi nekakvog revanšizma, izazivati nove tužbe ili srljanje u nove prekršaje, ali sada već na sve gledam drugačije. Želim da verujem, da je sve ovo samo uvod u Sanacioni plan, koji je najavljen, a koji bi prema očekivanjima konačno nešto i pokrenuo u ovoj Opštini na bolje, bar u domenu funkcionisanja JKP, JP i ustanova.

Što se tiče školskih odbora, i iz ugla kako je Kenan predstavio, to bi zaista moglo rezultirati smenama direktora, naročito u onim školama gde su direktori jasno opoziciono opredeljeni, a i stranački postavljeni od strane neke druge skupštinske većine. Zaista ni ja ne bih bio blagonaklon prema eventualnoj smeni direktora u OŠ „Olga Milošević“, jer se radi o jednom od najboljih direktora u regionu, ako ne i šire, koji je svojim učenicima obezbedio čak i više gostovanja u inostranstvu, a da ne govorimo o razlici u uslovima rada, pogotovo imajući u vidu da se i prosvetni radnici otimaju baš za tu školu. Boljih pokazatelja o uspešnosti u radu nema, niti bi iko trebalo da ih traži. Slična je situacija i sa Osnovnom školom u Azanji, koliko sam upoznat, ali naravno da i u pojedinim školama postoje i problematična rukovodstva. Među tim negativnim primerima naročito se ističe OŠ „Heroj Ivan Muker“, koji sem sumanutih ideja o izmeni imena škole, sa skandaloznim maturskim proslavama, svađama na roditeljskim sastancima, aferama sa grejanjem (Opština čak slala čoveka – današnjeg većnika, da kontoliše potrošnju energenata!?) itd., dan danas služi #crvednaćima kao regrutni centar egzistencionalno ucenjenog prosvetnog kadra. Što se tiče Gimnazije, još ne mogu da se odredim, ali sačekajmo još koji dan, pa ću moći da razdvojim šta je afera, a šta politički pritisak ili pojedinačni interes nekih van te elitne prosvetne ustanove.

POLjOPRIVREDA, KOMASACIJA, PROTIVGRADNE RAKETE…

Ukoliko bih se bazirao samo na onome što je danas za govornicom govorio konstruktivni opozicionar Stanimirović, veći deo mi zvuči jako uverljivo.

Tuče nas grad, pa sve po selu!

Iskreno, hrana nam je sve skuplja, po selima sve manje mladih, a i putna infrastruktura nikakva, te se sve nekako urotilo protiv seljana. Što je najgore, svima nam je i sve manje dostupno ono što proizvode naši seljani, a megamarketi ko zna šta nam uvaljuju i čije. Ne moramo svi da se razumemo u poljoprivredu, ne moramo svi ni da volimo seoske kadrove koji se „jako stručno“ bave vodovodom, kanalizacijom ili uređenošću u gradskom delu Opštine, ali valjda se bar isti ti razumeju u potrebe sela!?

Smatram da bi trebalo iz godine u godinu sredstva za sela povećavati. Možda i ne znam zašto; možda samo imam takav osećaj; možda imam i neki loš predosećaj; možda i ove grmljavine govore ili najavljuju nešto. Ko zna!? …al’ da se ratuje sa prirodnim nepogodama mora! I to raketama, a ne molitvom. Probali neki seljani – ne pomaže molitva.

ZAKLjUČAK

74 tačke, preko 7 sati diskusija, glasanje i na kraju konferencija za medije ne mogu ni približno da građanima predoče sve ono u pozadini sednice, pripremu, pa i ono što je prethodilo. Znam da mnogi od vas misle da ovi napirlitani dečaci nemaju kapaciteta da išta promene i da ne zaslužuju ni funkcije, a ni privilegije, a koje su im kao sa neba pale. Danas (uh, to je već juče) su nas sve demantovali. Sa ovoliko tačaka se niko do sad nije izborio u danu, u istoriji ove Opštine, a i opaska da su sami krivi za to; važi samo delimično.

Nudili su mi čak i kompletan materijal na uvid, ali ko da čita ono!?

Ako je iskusni Živko procenio tu skupštinsku enciklopediju kao previše obimnu, šta li bi tek većina nas trebalo da kaže!? A zamislite, oni su sve to morali da pročitaju po više puta, a za nejasno čak da i sa Gocom Kostić nanovo studiraju tačku po tačku. Uz sve to i taj unutarstranački rat da vode, pa i da im puca penale uvek raspoloženi centarfor – Kenan… ajoj, ajoj!

Ma tek ih čeka „ajoj“; čim aktiviraju Sanacioni plan.

Al’ to je neka druga priča.

I neka druga skupštinska enciklopedija.

Hvala ti Bože za vlast,

pa da te gađamo protivgradnim raketama,

jer tako bolje prođemo negoli kad koristimo kamenje.

…mi iz nesrećnog Prljankovila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.