Društvo

Ambasador Grčke u Beogradu Konstantinos Ikonomidis primio srpskog pisca Dejana Crnomarkovića

5Njegova ekselencija ambasador Republike Grčke u Srbiji, gospodin Konstantinos Ikonomidis, priredio je, u zgradi ambasade, prijem za srpskog pisca Dejana Crnomarkovića, i članove njegove porodice, suprugu Slađanu i sina Luku Nikolu. Prijem je upriličen povodom zapaženog uspeha Crnomarkovićeve knjige „O izgubljenim danima“ koju je, krajem prošle godine, u prevodu vizuelne umetnice dr Nore Lefe i recenziji prof. dr Pavlosa Lefasa, objavio grčki izdavač „Direct publishing“.  Knjiga je, posle promocije u atinskom „Free thinking zone“, i intervjua koji je Crnomarković dao za grčki „Culture now“ pronašla put do čitalaca, pa je prvo izdanje rasprodato.

6Na prijemu u ambasadi Grčke u Beogradu ambasador Ikonomidis je istakao značaj ovakvih događaja za kulturnu saradnju dve prijateljske zemlje i podsetio na nekadašnju izuzetnu popularnost srpskog pisca Danila Kiša u Grčkoj. Ambasador se interesovao kako je došlo do grčkog izdanja knjige „O izgubljenim danima“, o planovima za njene buduće prezentacije, a upitao je Crnomarkovića i koji autori su najviše uticali na njegov književni razvoj.

Naš pisac poklonio je ambasadoru Grčke jedan primerak knjige sa posvetom, nekoliko knjiga za Biblioteku grčke ambasade i Grčki kulturni centar u Beogradu. Crnomarković 3je ambasadoru Ikonomidisu poklonio i drugo izdanje svoje prve knjige „Deo nemira“ na srpskom jeziku, koje je nedavno objavila Biblioteka „Milutin Srećković“ u Smederevskoj Palanci.

Usledio je i poziv ambasadoru Grčke da poseti Smederevsku Palanku.

 

D.J.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.