Društvo

Novi susret fudbalera Vodica i Ždrebana: U ZNAKU VELIKOG PRIJATELjSTVA

-Vodičani će uzvratiti posetu 19. avgusta

 

I ovaj, deveti susret fudbalera-veterana Vodica i Ždrebana, protekao je u znaku velikog prijateljstva i međusobnog poštovanja. Sve je to započeo i do sada, uprkos ekonomskim i drugim okolnostima, održao vodički učitelj Milan Todorović. On se pokazao kao čvrsta i neraskidiva spona Vodica i nevelikog sela u Republici Srpskoj, Ždrebana. Tome je svakako doprinela i rodbinska (sudbinska, takođe) vezanost ovog sportskog, prosvetnog i kulturnog pregaoca za pomenuto mesto kod Modriče. Todorović je zapravo ždrebanski zet i u tom delu BiH neko vreme je bio učitelj.

Na to skreće pažnju i Steva Blagojević, jedan od onih meštana Ždrebana koji čini sve da ovi sportski susreti prerastu u lepu tradiciju.  S njim smo razgovarali u toku utakmice Vodice-Ždreban na Gradskom stadionu u Smederevskoj Palanci.

-Sve je počelo još u vreme kad je učitelj Milan živeo i radio u našem kraju – podseća Blagojević.- Nas dvojica smo tada igrali za isti fudbalski klub, a on je za svoju životnu saputnicu izabrao koleginicu iz našeg sela. Kad se vratio u svoje rodno Vodice, inicirao je druženje fudbalera-veterana naša dva mesta, tako da se dva puta godišnje sastajemo, odigramo utakmicu, i potom družimo. Evo, sad je deveta godina kako dolazimo u Vodice i Smederevsku Palanku i mi ne  samo da smo prijatelji i drugovi, nego i braća. Drina nas više ne razdvaja  i mislim da nas više nikada neće razdvajati. Ovde je reč o divnom prijateljstvu koje se ne može pomutiti i izbrisati. Ostavićemo u amanet budućim generacijama da ga neguju, unapređuju i čuvaju. Nadam se da će nastaviti stazama nas starijih i da će biti ono što smo  mi danas.

Pred početak utakmice, učitelj Milan Todorović je  divnim gestom oživeo sećanje na  nekadašnjeg vodičkog fudbalera Dragišu Radovanovića tako što je njegovom sinu Milanu uručio dres veteranske ekipe. I niko ovoga puta, kao i ranijih godina, nije bio opterećen rezultatom, koji se i ovog puta našao u senci prijateljstva.

Druženje je nastavljeno u Novinarskoj kući „Pera Todorović“ gde je fudbalere iz Ždrebana, u ime lokalne samouprave pozdravila zamenica predsednika Opštine, Milica Despotović. Potom su razmenjeni pokloni čemu su prethodile i reči dobrodošlice Miće Zagorčića, predsednika ZTU „Vidovača“ i učitelja Milana Todorovića. Susret je iskorišćen i za iskazivanje zahvalnosti članu vodičke ekipe fudbalera – veterana Dušanu Veljiću kome je za uspomenu, takođe, predat dres kluba.

Susret je protekao u najboljem redu i uz dogovor da vodički fudbaleri-veterani uzvrate posetu „Slogi“ iz Ždrebana  19. avgusta.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.