Društvo

Osnovana Podružnica ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštovalaca: USPOMENA NA  HRABRE  BRANIOCE SRBIJE

IMG_1131-Za predsednika izabran Željko Poštić, a za njegovog zamenika Zoran Milojković

 

Uvećava se „porodica“ Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. njihovih potomaka i poštovalaca. Održavanjem Osnivačke skupštine i izborom rukovodstva pridružila  joj se i Smederevska Palanka. Skupu u Opštini prisustvovao je i predsednik Krovne  organizacije  dr Vidoje Golubović sa saradnicima.

Pomenuto udruženje ima blizu 4.000 članova i baštini veoma dugu tradiciju i rezultate. Njegovi počeci rada  vezuju se za 1903. godinu. Tada se, naime, kralj Petar Prvi Karađorđević  saglasio da se osnuje Savez ratnih dobrovoljaca.

Predsednik Golubović, obraćajući se učesnicima Osnivačke skupštine u Smederevskoj Palanci, izneo je da Udruženje ratnih dobrovoljaca, pored ostalih aktivnosti, ima i veoma bogatu izdavačku delatnost. Do sada je objavilo 53 knjige, sedam zbornika i 44 Dobrovoljačka glasnika. Uz to, podiglo je i obnovilo preko sto spomenika dobrovoljcima koji su zdušno i hrabro branili Srbiju. Temeljno se radi  i na popisu dobrovoljaca čija će imena ući u Pomenik.

IMG_1132Učesnici Osnivačke skupštine za predsednika Podružnice ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. njihovih potomaka i poštovalaca u Smederevskoj Palanci izabrali su profesora  Željka Poštića, a za njegovog zamenika, takođe, profesora Zorana Milojkovića.

Skup je završen predajom zastave Udruženja, koju je u ime novoosnovane Podružnice, primio Željko Poštić i darovanjem većeg broja knjiga iz izdavačkog opusa, koje će se čuvati u biblioteci ove patriotske organizacije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.