Kultura

Zajednička izložba Ljiljane Stevanović i Miroslava Munižabe u Galeriji moderne umetnosti: POETSKA PRIČA SNOVA I MAŠTE

IMG_1144Dvoje stvaralaca, iako  u suštini različiti u svom likovnom izrazu, uskladivši sopstvene energije i principe rada, uspeli su da postignu jedinstvo emocija kao važnog činioca svakog umetničkog dela.

Dopadljiva izložba, lepa za oči i prijatna za dušu, posve neobična po nastanku izloženih slika, priređena je u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Autori su Miroslav Munižaba iz Sremske Mitrovice i Palančanka iz Borče Ljiljana Stevanović. Prikazana ostvarenja su njihovo zajedničko delo, a nastala su po sistemu: „gde ja stadoh ti produži“. U njih je, nema sumnje, utkana velika energija dvoje umetnika, koji su se, što i to ne reći, odlično dopunjavali u realizaciji iskazanih ideja i kanalisanju bujne mašte.

-Kako pomiriti dva različita karaktera, dva  pola i dve različite energije, pitanja su na koja su ovo dvoje umetnika, Ljiljana Stevanović i Miroslav Munižaba, u zajedničkoj viziji i uzajamnom davanju i uzimanju pronašli pravi odgovor – rekla je na otvaranju izložbe Slavenka Čišić Urošević.- Uskladivši svoje energije, zajedničkim radom, intervencijama na monotipijama kao osnovnom polazištu, izgradili su likovna dela lirskog profila. Naizmeničnim dodavanjem kanapa, boje i drugih materijala, kroz očigledno burnu igru, ovi kolaži, asamblaži, monotipije, stilizovanih figuracija između asocijacije i apstrakcije, pružaju poetsku priču snova i mašte.

Mešavinom figurativnog i imaginarnog, bez velikih kolorističkih  raspona, ali sa finim gradacijama jednog ili dva tona ponegde podcrtanih nijansama zlatnog, postignuta je ravnoteža likovnih elemenata. Njihovi samostalni radovi, takođe, odišu jedinstvom i u saglasju su sa delima načinjenim zajedničkim snagama. Iako su ova dva umetnika u suštini različiti u svom likovnom izrazu, uskladivši sopstvene energije i principe rada, postigli su jedinstvo emocije kao značajnog činioca svakog umetničkog dela.

IMG_1143Prigodnu besedu održao je Slobodan Todorović Toki, rekavši na početku da su Miroslav Munižaba i Ljiljana Stevanović likovnoj publici Smederevske Palanke, u predvečerje vrelog letnjeg dana, darovali vizuelni prasak za sva vremena. Ona, Ljiljana Stevanović, udenula je svoj obojeni uredak u njegove, Munižabine, kaširane monotipije na medijapan ploče, koristeći se kanapom i svakojakim drugim materijalom.

-Onda on, Miroslav Munižaba, riterski strasno, saučestvuje u simbol-doradama započetog – kazao je Slobodan Todorović – Toki.- Razbukećenost ideje tu ne zastajkuje. Sad, art-gospa, u malom formatu, sa paspartuom, stvara monotipiju, uz kvrge, presavijajući papir, do iznedrenog kolažnog činjenja, da bi Sremac, u rasčitavanju ličnog  rukopisa, došetao ravničarski raskošno u finiš. Tako nam je, eto, stvaralačko zajedništvo podarilo novu glednu energiju, koja se,  još od saučesničkog nerva Mediale, retko može videti na našim prostorima. Suština je u saglasju i dorazumevanju lične u zajedničku viziju. Ovi radovi kao arhetipi fakture, u mešavini figurativnog i imaginarnog,  mogu se čitati kao vizuelno mentalna stanja isčekivanja sred lične tišine.

IMG_1146Todorović u nastavku  reče da je poruka ovog zbilja nastanak likovnog dela iz dva umetnička grotla u trošenju različitosti vulkanskog sopstva, jer svako biće, zadržava pravo na   samotni razgovor sa sobom i svojim vrlinama, jezikom duha oplemenjene autorske izmislice, koja nemeće ispranu priču o individui sverajskog života, kao pritisak na otvaranje svih čula.

Ovaj „obojeni koncert u četiri ruke“, kako kaza Slobodan Todorović Toki, „začinila“ je Nataša Marinković iz Beograda izloženim triptikom „Rađanje – egzodus“, prikazavši na sceničan način fascinaciju rađanja. Natašu su zapravo „ugostili“ Miroslav Munižaba i Ljiljana Stevanović, a palanačkoj likovnoj publici predstavila je Slavenka Čišić Urošević, istakavši da je pored brojnih nagrada, posednik rešenja Ministarstva kulture Srbije kojim je njen rad uvršćen u programe koji vrhunskim kvalitetom doprinose razvoju kulture i umetnosti kod nas.

D. Janojlić

O AUTORIMA

Ljiljana Stevanović je rođena u Pridvorici. Likovnim stvaralaštvom se bavi od 2001. godine. Učestvovala je na preko sto kolektivnih izložbi u zemlji i  inostranstvu.

Miroslav Munižaba je rođen u  Sremskoj Mitrovici. Imao je pet samostalnih izložbi. Dobitnik je više nagrada, među kojima i  Grand prix Međunarodnog bijenala minijature u Mađarskoj.

 

SVAKOM POSETIOCU – SLIKA

Posetioce ove izložbe već na ulasku u  galerijski prostor  čekalo je prijatno iznenađenje – svakom je uručena po slika, dar  Ljiljane Stevanović i Miroslava Munižabe. Sve je urađeno po principu „umetnost u narod“ što je publika sa oduševljenjem prihvatila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.