Društvo

Seminar u SŠ „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci: „NULTA TOLERANCIJA NA RODNO ZASNOVANO NASILjE“

U Srednjoj školi „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci organizovan je seminar za učenike ove obrazovne ustanove pod nazivom „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“.

Seminar je deo šireg projekta koji realizuje Autonomni ženski centar (AŽC) iz Beograda u saradnji sa Udruženjem žena „Femina“ iz Smederevske Palanke, Grupom za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srednjom školom „Žikica Damjanović“, a uz finansijsnu podršku Fonda Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja prema ženama (UNTF).

Cilj projekta je da doprinese povećanju bezbednosti devojaka u srednjim školama i na fakultetima od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja kroz podizanje nivoa znanja i informisanosti mladih, njihovo osnaživanje da preispituju svoje stavove i vrednosti i budu nosioci pozitivnih promena u društvu. Takođe, cilj je i unapređenje institucionalnog odgovora u prevenciji i zaštiti od nasilja u srednjim školama i na fakultetima, kao i podizanje svesti javnosti na ovu temu.

U prvom delu realizacije ovog projekta krajem marta meseca, u Hotelu „Jezero“ u Smederevskoj Palanci, održan je seminar pod nazivom „Zaštita žena i dece od nasilja u porodičnom kontekstu – uloga obrazovno-vaspitnih ustanova“ u čijem radu je učestvovalo po 12 nastavnika Palanačke gimnazija i Srednje škole „Žikica Damnjanović“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.