Друштво

Скупштина Удружења новинара Србије: ГОДИШЊИ ПРЕСЕК РАДА

20161221_112403-Због приватизације близу 1000 новинара и медијских радника остало без посла, а неки од њих и без законског права на социјални програм

 

У Београду је одржана Годишња скупштина Удружења новинара Србије у чијем су раду учествовала и два члана наше Редакције: Дејан  Црномарковић и  Драгољуб Јанојлић. Извештај о раду поднела је председник Удружења Љиљана Смајловић. Навела је да се у периоду између две скупштине одвијала веома богата пројектна активност и то кроз реализацију 12 одобрених пројеката.

Изнела је, такође, да је Новинарску школу УНС-а завршила 37, а Школу видео и веб новинарства 12. генерација. Настава 38. генерације Новинарске и 13. генерације Школе веб и видео новинарства почела је 22. октобра.  Обе школе похађају се и на даљину.

-Организовали смо 14. јануара протест испред Владе Србије због одбијања власти да примени одредбу Закона о јавном информисању која омогућава да непродати медији припадну запосленима – подсетила је Љиљана Смајловић .- УНС је захтевао да Влада хитно обезбеди пренос капитала без накнаде на запослене у медијима који на то имају право… Наша упорност се исплатила. Поздравили смо накнадно одлуку Скупштине Србије да усвоји аутентично тумачење Закона о јавном информисању и медијима којим је, после пет месеци опструкције од стране Агенције за приватизацију, омогућен пренос капитала без накнаде запосленима у медијима.

Одржан је округли сто  УНС-а, УНИЦЕФ-а и РЕМ-а на тему: „Примена новог система означавања ТВ програма неприкладних за децу“. Организован је још један рели „Прес рели Србија“, а Ски секција УНС-а је учествовала на Светском првенству у Сестријереу. Обележен је и Светски дан медија, 3. мај када је објављен Проглас у коме је, уз остало, истакнуто да је слобода медија у Србији озбиљно угрожена, јер  новинарство није било у тежем економском положају у новијој историји.

-Излазак  државе из власништва у медијима – предочила је Љиљана Смајловић – локалне власти искористиле су за драстично смањење финансирања медија и тако извршиле додатан притисак на њихову слободу.

imageНаиме, Агенција за приватизацију онемогућавала је да непродати медији припадну запосленима без накнаде како предвиђа Закон, па је било потребно да Скупштина усвоји аутентично тумачење Закона. Због неспровођења Закона запослени у 18 медија трпели су, а и даље трпе, велику штету. Запосленима у националној новинској агенцији Танјуг право на пренос капитала без накнаде није ни понуђено, ико су и они на то имали право. Због приватизације око 1000 новинара и медијских радника остало је без посла, а неки од њих и без законског права на социјални програм.

УНС  је подржао колегу Јовицу Васића, новинара „Народних новина“ у Нишу који је штрајковао глађу, у борби да оствари своја радна права. Обележен је и Међународни дан борбе против некажњивости злочина над  новинарима. У Србији, на жалост, велики број одговорних за нападе на новинаре и друге медијске раднике није кажњен, а за многе од њих није покренута  ни истрага. УНС је реаговао на вербалне и физичке нападе на новинаре, тражећи од надлежних да пронађу и казне одговорне.

УНС се бавио и случајем „Политика“, сменом  на РТВ-у, случајем Танјуг, РТВ Крагујевац, дневног листа „Спорт“, ТВ Апатин…

Међу значајније активности спада и изградња Спомен-куће Пера Тодоровић у Водицама. У годишњем извештају је дат и одговарајући простор установљењу Награде за фељтон „Пера Тодоровић“ с  нагласком да је иницијатива дошла од Секције писаних медија Шумадије, чији је председник Дејан Црномарковић.

У свечаном делу додељене су Награде Удружења новинара Србије за 2016. годину.

 

Д.Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.