Smederevska Palanka

„Oterali nam Čavu…“

13310370_240817702963319_6818781144475846391_nMali, ajd’ svrati na pivo!

– Ne, ja ne pijem, a i žurim na trening.

– Ma kakav trening!? Dođi da vidiš, ima 2-3 klinke unutra; izgledaju k’o Stanija, a već su načete.

– Hvala, žurim. Zakasniću.“

Ovu neobičnu priču, započeću ovim dijalogom. Neki mi kažu da je od prošle godine, a opet drugi da nije zaista ni bilo tako.

Kako god, naš mali junak je stigao tog dana na trening. Možda je malo zakasnio, a trener ga je za kaznu terao da uradi par sklekova više ili da optrči još jedan krug oko stadiona.

Surovo?

Možda.

Neko će reći, pa nije dete u vojsci, šta će tamo da nauči na taj način!? E, da; vojske ili bar redovnog služenja vojnog roka odavno nema. Disciplina, fizički razvoj, pa i zdravlje omladinaca upravo su preuzeli treneri. Jedan od takvih trenera je i naš sugrađanin Marko Pavković. Oni više zaintresovani ako mu pogledaju biografiju svašta mogu da saznaju, kako o bogatoj fudbalskoj, tako i o još uspešnijoj trenerskoj karijeri.

Šta neće pronaći?

Neće pronaći da je njegova majka prala dresove čak i prvotimcima. Neće pronaći ni to da je njegova porodica iz kućnog budžeta donirala novac za struju na stadionu onda kada opština nije htela da plati račune. Neće pronaći ni to da je Marko zahvaljujući svojim poznanstvima obezbeđivao čak i donacije za klub u rekvizitima i opremi.

Ma koga to uopšte zanima? Ni u drugim klubovima nije bolje.

E, onda dođoše #naPRDnjaci u Opštinu. Svoj animozitet prema onom #žutaću Kenanu morali su nekako da nahrane i nanišaniše baš Markov klub – GFK „Jasenica 1911“. Nit’ struje, nit’ para za prevoz, sve je plaćao sam dok je mogao.

Kako su dani odmicali, sve je više taj fudbalski klub #naPRDnjacima ličio na nekakvu Kenanovu piramidu, koju moraju iz osvete da sruše. Ne, nisu rušili opštinsku zgradu – to im treba. Nisu rušili ni ostala javna preduzeća i ustanove, jer i tu mogu nekoga partijski da zaposle, al’ Kenanovu piramidu morali su da sruše i tačka.

Zaista se ponekad i sam pitam šta to politika napravi od ljudi, da više ne vide širu sliku, posledice, a ni meru do koje se može ići sa nekakvim revanšizmom ili nimalo sportskim politikanstvom!? Kada pričam sa tim #naPRDnjacima, oni samo ponavljaju mantru: Kenan, Šotak, kocka, pranje para, fudbalski klub pretvoren u ustanovu sa 11 partijski zaposlenih, pa onda sve iz početka.

Dobro, sad Kenana nema.

Šta god da je radio, eno ga u Republičkom palamentu i bar koliko-toliko, ovako ili onako, uspeva mu da se čuje za ovu jadnu i napaćenu Opštinu.

Ove ostale negativne pojave su sad pod kontrolom novih vlasti i ne vidim da bi tu moglo išta da se ponavlja ako su već oni pošteniji od svojih prethodnika. 11 zaposlenih jeste mnogo i jeste presedan pretvarati fudbalski klub u ustanovu, ali zar zaista nije mogao da se pronađe način da bar Marko Pavković – Čava ostane, a ne da to isto što bi mogao da radi ovde za mizernu platu, radi kod Palme u Jagodini za mnogo ozbiljniji honorar!?

I je l’ znate šta?

Palmi uopšte ne smeta ni što je #žutać. Čovek radi dobro, ima rezultate, koga još to zanima!?

Najapsurdnije u svemu je što mi se javilo i par roditelja tih klinaca koje je trenirao ovde. Pitaju me, je l’ istina? Jesu li ovi naši #naPRDnjaci normalni!? A verujte mi da među njima ima i Vučićevih birača. Najsimpatičniji mi je bio jedan roditelj koji me pitao: „A gde ću sad dete? Da l’ da ga vozim u Mihajlovac na trening?“

Inače, radi se o jednom od najtalentoavnijih klinaca u regionu. Verovatno će se i prepoznati. Vezali su se ti klinci za Čavu i to je to. Zovu ga telefonom, neki i plaču, roditelji se čak sastaju da vide mogu li nekako ili preko neke „zverke“ da urazume #naPRDnjake. No, za sada svuda nailaze na isti zid i istu mantru, a koju i ovdašnji #naPRDnjaci ponavljaju.

Do ovih promena, neretko su i mediji pominjali GFK „Jasenica 1911“, a sada niko ni reč – tabu tema, jer se i oni boje #naPRDnjaka i bore se za sopstvena mizerna sredstva. Niko da napiše tekst, osvrt, kritiku, ma makar obaveštenje, ako već ne analizu, predlog ili slično. Možda je već kasno, možda i ja sve ovo pišem džabe, ali uradiću i još nešto.

Sad bi me neki pametnjaković #naPRDnjak pitao: „Ma šta ćeš ti – bezimeni Atamane?“

Šta ću? Evo, neću ni preko ovog, ni preko onog, nego pravo sa ovim tekstom pred sadašnjeg Predsednika opštine. Neka mi kaže da je nepopravljivo, neka mi kaže „videćemo“ ili šta god, al’ bar znam da sam nešto probao. Probao, nisam uspeo i opet tačka. Ustvari, tri tačke (…)

„Mali, nešto si mi smušen danas. Nema trening, a?

– Nema. Oterali nam Čavu ovi zli #naPRDnjaci.

– Ma šta kažeš!? Ccc… ajd’ ti to meni uz pivo da lepo ispričaš.

– Ma, ne pijem ja, al’ ajd.

– E, tako. Ajd’ ovamo za šank. Sad ćemo da vidimo da cimnemo i neku starleticu.“

 

(Preuzeto: Ataman Zaglibljanski)

One thought on “„Oterali nam Čavu…“

  • Palančanin

    I sve bi ovo bilo dobro da kroz tekst nije provučena podrška bivšoj opštinskoj vlasti u S. Palanci. Za one koji ne znaju, najneuspešnija vlast u Srbiji u protekle 4 godine. Ostavili tri milijarde dinara duga, sva opštinska preduzeća, obdaništa i škole u blokadi kao i Dom zdravlja, Neisplaćeni lični dohodci negde i po 24 meseca. Kafanski računi opštinara bili toliki da kada su se oni isplaćivali, obdaništa nisu primala plate. Tenderi neverovatno skupi-namešteni. I sada se ovaj anonimus javlja sa ovom jadikovkom otome kako nema para za sport u opštini i krivi one koji su na vlasti 6 meseci. Pa gde si bio ranije pametnjakoviću?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.