Društvo

Svetosavska svečanost u Osnovnoj školi u Vodicama: SVETI SAVA 27. PUT MEĐU ĐACIMA VODICA  

-U programu učestvovali i štićenici Dečijeg sela iz Sremske Kamenice

 

Učenici i učitelji Osnovne škole u Vodicama, koja pripada OŠ „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci, obeležili su školsku slavu Svetog Savu. Dvadeset sedmi put za redom, zahvaljujući u prvom redu revnosnom učitelju Milanu Todoroviću, ovde se održavaju svetosavske svečanosti.

Domaćin slave bio je meštanin Novica Ilić sa porodicom, a svečar iduće godine, takođe s porodicom, biće Slobodan Zagorčić. U  samom činu lomljenja slavskog kolača učestvovali su aktuelni vodički paroh, otac  Dejan i bivši, otac Radoslav.

Usledio je zajednički svetosavski program učenika vodičke škole i štićenika Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice.  I za jedne i za druge, organizatori ove svečanosti, crkva i drugi darodavci, pripremili su poklon-paketiće.

Učitelj Milan Todorović, obraćajući se gostima iz Sremske  Kamenice, đacima, njihovim roditeljima i drugim gostima, podsetio je da saradnja pomenute ustanove iz Sremske Kamenice i vodičkih osnovaca traje već dugo na obostrano zadovoljstvo. Vaspitač Ljiljana Vukajlov pročitala je dirljivo pismo, upućeno deci, koja napuštaju dosadašnji dom u Dečjem selu i odlaze, kako je naglasila, u „kuću preko puta“.

„Draga deco,  bila sam malo starija od vas sada kada sam došla u Dečje selo, ali na svoj  radni zadatak. Prošao je od tada možda i nečiji život, a ja sumiram godine provedene sa vama. Svi nekud odlazimo. Vi iz sela, a ja u penziju. Kako je vreme brzo prošlo. Koliko li je dece koja su sada odrasli ljudi koja se mene sećaju? Ko me pamti kao mamu, tetku ili vaspitača? Pamtim vaše ispružene ručice. Pamtim šta ste imali na sebi kada sam vas prvi put ugledala. Šta vam napisati sat kad odlazite iz Sela u novu kuću. Doduše, nije to pravi odlazak.  Idete u kuću na pola puta, ali ipak idete…“

I za ovu priliku štampan je „Svetosavac“, glas vodičke škole, koji su od prve do poslednje strane ispunile pesmice, prozni sastavi i crteži učenika od prvog do četvrtog razreda iz Vodica.

D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.