Društvo

Usvajanje novog Lokalnog akcionog plana (LAP) za Rome u Smederevskoj Palanci

-Predsednik Opštine Smederevska Palanka Toplica Pintorović u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomirom Mihajlovićem rekao je da je za ovu opštinu veoma važno da u narednom periodu usvoji LAP za Rome kako bi se položaj ove najveće nacionalne manjine u Smederevskoj Palanci što pre poboljšao

 

 Predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik prof. Vitomir Mihajlović i Zoran Simić predsednik odbora za ekonomsko osnaživanje, razgovarali su sa Toplicom Pintorovićem predsednikom Opštine Smederevska Palanka i Milicom Despotović zamenicom predsednika Opštine, o ključnim problemima romske zajednice u ovoj opštini.

-Pored nedovoljnog obrazovanja, Rome tišti prevelika nezaposlenost i loš socijalno-ekonomski status – istakao je Pintorović. – Opština Smederevska Palanka trudiće se da u narednom periodu položaj romske zajednice dostigne viši nivo.

Prema rečima Vitomira Mihajlovića najvažnije za čitavu romsku zajednicu, ma gde ona živela u Srbiji, jeste pre svega obrazovanje, a nakon stečene diplome, pronaći posao u struci.

-Jedino rešenje da se izađe iz tog začaranog kruga siromaštva leži u obrazovanju- rekao je Mihajlović. –  Međutim, romskoj zajednici nisu dovoljna samo deklarativna prava, već je mnogo važnije da se stečena zakonska prava primenjuju i na terenu, u praksi. Sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja spušteno je na lokalni nivo i lokalne samouprave su u obavezi da Strategiju sprovedu zajedno sa nevladinim sektorom, republičkim i međunarodnim institucijama, a uz sveobuhvatnu pomoć Nacionalnog saveta Roma.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka rekao je na kraju da će se, usvajanjem novog Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u Opštini Smederevska Palanka koji će obuhvatiti sve ključne probleme sa kojima se oni svakodnevno susreću, unaprediti položaj romske zajednice.

-Uskoro će biti napisan i odmah nakon javne rasprave očekuje se i njegovo usvajanje i implementiranje – zaključio je Pintorović.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.