Društvo

VODIČKA ŠKOLA ČUVA GLAVAŠEV PORTRET IZ 1905.

Hol škole u Vodicama, kod Smederevske Palanke, krasi portret značajne istorijske ličnosti iz ovog dela Šumadije Stanoja Stamatovića Glavaša. Uradio ga je učitelj Aleksandar Stojanović 1905. godine, a kako kaže aktuelni vodički uča Milan Todorović, vodičkoj porodici Radovanović, kod koje je bio „na stanu i hrani“, 1931. poklonio ga je   Bogomir  Šunjevarić.

Portret je, pošto ga je u svojoj kući čuvao skoro šest decenija, Osnovnoj školi u rodnom selu ustupio Aleksandar Leka Radovanović. Moguće će je da je Aleksandar  Stojanović ovaj portret radio po liku Glavaševog sinovca, ali je izvesno da je to svakako najstarije likovno delo koje prikazuje hajdučkog harambašu, Karađorđevog vojvodu i nesuđenog srpskog vožda, koji je rođen u Glibovcu.

Njegovim likom u  minulom veku bavili su se likovni stvaraoci Todor Toša Farafonov, izbeglica iz  Rusije koji je dobar deo života proveo u Glibovcu, i Dragoljub Vuksanović Vuksan, slikar Užičke republike, zatočenik nacističkih logora u Norveškoj i profesor likovne kulture u osnovnim i srednjim školama Smederevske Palanke.

Njegovu bistu, koja je otkrivena u Glibovcu na 184. godišnjicu Prvog srpskog ustanka uradio je Slava Marinković. Rustični rad u bakropisu krasio je ulaz nekadašnjeg nacionalnog restorana „Konak Stanoja Glavaša“ u Smederevskoj Palanci. Njegovim likom bavio se i akademski vajar Slavomir Miletić, koji je rođen u selu Bošnjane. On je radio maketu spomenika (stojeća figura) Stanoja Stamatovića Glavaša, koji je trebalo da krasi Gradski trg Smederevske Palanke.

Ova zamisao nije realizovana, a novih inicijativa i pokušaja  nije bilo.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.