Kultura

Konferencija za štampu u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci: NAJAVLjENI DOGAĐAJI ZA NAREDNI PERIOD

U Narodnom Muzeju u Smederevskoj Palanci održana je konferencija za štampu na kojoj su najavljeni i predstavljeni događaji za naredni period, tačnije nova gostovanja Muzeja.

Direktor ove ustanove, Stevan Martinović, podsetio je da je od početka godine Muzej gostovao u Rumi, izložbom antropomorfnih figurina, te da je 11 slika gostovalo u Muzeju savremene umetnosti, tačnije u Galeriji SANU u Beogradu.

-Gostovanja u martu mesecu nastavak su muzejskog itinerara i potvrda kvaliteta zbirki i rada samog Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci – dodao je Martinović.

Istaknuto je da će se najpre 14. marta putovati u Gornji Milanovac, izložbom „Čuvari vatre“, da se već sutradan, 15. marta putuje u Novi Sad izložbom „Predstave čoveka – remek dela srpskog modernizma iz zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci“ i da se krajem marta, 23., gostuje u Boru postavkom „Između kostima i ornamenta – antropomorfne figurine vinčanske kulture“.

Autor izložbe „Čuvari vatre“, Petar Dekić, osvrnuo se na predstojeće gostovanje u Muzeju rudničko-takovskog kraja 14. marta i istakao da je to veliki gest prijatelja iz pomenute ustanove, budući da oni ne prihvataju samo artefakte koje naš muzej baštini, već i čitav identitet i Muzeja i Smederevske Palanke.

S druge strane autor izložbe „Između kostima i ornamenta – antropomorfne figurine vinčanske kulture“ Nenad Šošić istakao je da postavka apostrofira način odevanja u neolotskom periodu, dok se koautor izložbe Dragana Đurđević osvrnula na brojna dosadašnja gostovanja ove izložbe, kao i na neka buduća, poput Bora 23. marta, Aranđelovca, Smedereva i Trstenika.

Na samom kraju konferencije direktor Martinović je nagovestio još jedan veliki „praznik“ za Narodni muzej u Smederevskoj Palanci, a to je 15. mart i gostovanje izložbe autora dr Ane Milošević „Predstave čoveka – remek dela srpskog modernizma iz zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci“ u Novom Sadu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

-Ovo je prvi put da se jedinstvenom izložbom pojavljujemo u Novom Sadu, u ustanovi nemerljivog značaja za srpsku kulturu, što nam čini posebnu čast. Nakon Beograda i Doma Vojske Srbije, interesovanje je pokazao i Novi Sad, što je svakako pokazatelj veličine naših zbirki, kao i aktivnosti koje u poslednje vreme beleži naš Muzej – rekao je Stevan Martinović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.