Projekat "Kulturna baština Šumadije" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2020. godine

Hram Svetog Save u Beogradu (12)

Hram Svetog Save u Beogradu najveći je srpski pravoslavni hram i najveći pravoslavni hram na Balkanu, a nalazi se u istočnom delu Svetosavskog trga, u Opštini Bračar. Podignut je na mestu za koje se smatralo da je Kodža Sinan-paša 1594. godine spalio mošti Svetog save osnivača Srpske pravoslavne crkve. Izgradnja hrama je finansirana dobrovoljnim prilozima, kao i plaćanjem doplatnih poštanskih markica. Nedaleko od hrama je parohijski dom, a tu će se nalaziti i zgrada patrijaršije. Ovaj spomen-hram predstavlja organski deo savremene živopisne siluete Beograda, čineći jedno od njegovih glavnih obeležja.

Hram Svetog Save. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka 44 m. Visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlađen krst visok još 12 m, što vrhu hrama daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu.

Hram zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara u prizemlju, uz dodatnih 1.500 m² na tri galerije na prvom nivou. Postoji još i galerija od 120 m² na drugom nivou, na kome se nalazi i spoljašnji vidikovac koji se prostire oko cele kupole. Hram se u pravcu istok-zapad proteže 91 m, a u pravcu sever-jug 81 m. Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona iz austrijske zvonolivnice Grassmayr.

Crkva može da primi 10.000 vernika, a na zapadnu horsku galeriju može da stane 800 horista. Hram je obložen belim mermerom i granitom, u čemu je sudelovao i slovenački Marmor Hotavlje.

Živopisanje, koje je u toku, radi se u tehnici mozaika. U glavnoj kupoli nalazi se ogroman mozaik Hrista Pantokratora koji predstavlja Isusa Hrista u trenutku vaznesenja, a realizovan je u ateljeu ruskog akademika i ikonopisca Nikojala Muhina. Kupola je ukrašena mozaikom teškim oko 40 tona, koje je u potpunosti realizovan u ateljeu umetnika, zatim podeljen na manje delove i tako transportovan u Beograd, gde je montiran u kupolu. Mozaik kupole predstavlja jedan od najvećih poduhvata mozaičkog ukrašavanja krivolinijskih prostora u svetu. Mozaik je pravljen tokom 2016. i 2017. godine a montiran od maja 2017. do kraja februara 2018.

Ispod poda hrama je izgrađena crkva Svetog cara Lazara, ukupne površine oko 1.800 m², sa riznicom Svetog save i kriptom patrijarha Srpske pravoslavne crkve, u koju je planirano da se sahranjuju upokojeni patrijarsi.

Osim bogosluženja, crkva je planirana za mnogobrojne kulturne manifestacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.