Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Golubačka tvrđava (4)

Ukoliko želite da osetite pravu srednjovekovnu atmosferu onda za vas nema bolje lokacije u Srbiji od prelepe Golubačke tvrđave. Ovo je jedna od najlepših i najbolje očuvanih srednjovekovnih zdanja Srbije koje svojim veličanstvenim kulama i velelepnom arhitekturom uvek iznova oduševljava sve posetioce. Ovo utvrđenje se nalazi na prelepom jezeru, na samoj ivici obronaka uzvišenja i predstavlja zaista bajkovit prizor koji mnoge ostavlja bez daha.
Golubačka tvrđava nalazi se na ulazu u prelepu Đerdapsku klisuru, tako da je i okolina koja okružuje ovu srednjovekovnu tvrđavu jednako impresivna koliko i samo zdanje. Prvi put se u istoriji ova tvrđava pominje 1335.godine. Ne zna se još uvek ko je tačno podigao ovo impresivno utvrđenje, ali se njeno ime redovno i često ispisivalo na mnogim, značajnim srednjovekovnim spisima. Tvrđava je služila kao važno administrativno i ratno utvrđenje čiji je i izgled i enterijer vredan kraljeva.

Sama tvrđava je zbog svoje veličine, lepote, nestvarne prirode koja je okružuje i kulturno-istorijskog značaja jedna posebna atrakcija.
Treba videti i stalnu postavku tvrđave koja se zove Panorama vekova i koja će vam verodostojno i slikovito predstaviti sve važne događaje koji su se odigrali tokom duge istorije Golubačke tvrđave.

U neposrednoj blizini tvrđave nalazi se i istaknuti arheološki park u kome su izloženi srednjovekovni eksponati pronađeni u tvrđavi i na njenoj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.