Пројекат "Тврђаве у Србији" суфинансиран је из буџета Града Смедерева 2021. године

Петроварадинска тврђава (3)

Нови Сад је један од водећих економских и туристичких центара земље, а поготово Војводине. То је и град нестварне архитектуре, јединствене лепоте и топле, пријатне атмосфере, тако да није никакво чудо зашто се многи туристи увек њему радо враћају. Петроварадинска тврђава је, свакако, један од најпознатијих и најзначајнијих симбола Новог Сада.
Историја Петроварадинске тврђаве сеже заиста далеко у давну прошлост. Археолошка истраживања досежу чак до келтског доба.

Можемо слободно рећи како је и данас Петроварадинска тврђава једно од најлепших и најпознатијих древних здања у целој Србији. Градња тврђаве трајала је чак 88 година, цео један животни век, све до 1867. године. Петроварадинска тврђава има велики значај за град Нови Сад и целу околину тако да је средином 20. века проглашена историјским спомеником који је стављен под заштиту државе.

Петроварадинска тврђава је увек отворена и лако доступна свим туристима и Новосађаними управо због тога на њој, већ дуг низ година, можете пронаћи мноштво занимљивих атракција и едукативних садржаја. Ми посебно издвајамо Музеј и Архив Новог Сада који су смештени у само срце тврђаве. Поред тога, за све љубитеље уметности на Петроварадинској тврђави постоји низ малих атељеа и галерија ликовних уметника, као и прелепа опсерваторија са планетаријумом. Заиста је велики избор и постоји нешто за свачији укус, а када се уморите од обилажења музеја, архива и галерија, предах можете пронаћи у неким од многобројних кафића и ресторана тврђаве.

Наравно, неизоставан део Петроварадина је чувени торањ са пијаним сатом који је постао препознатљив знак Новог Сада. Оно што овај сат посебно издваја од осталих јесте велика казаљка која показује сате, а мала минуте. То је урађено због лађара на Дунаву како би сати били видљиви из далека. Што се тиче Музеја и Архива, уколико их посетите, упознаће вас са дугом традицијом и свим превирањима која су се дешавала на простору Новог сада, док ће вас скривени ходници спровести директно до бунара који снабдева водом цео Нови Сад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.