Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Ivanova kula (18)

Ivanova kula je mala srednjovekovna tvrđava koja se nalazi u istoimenom selu, udaljenom 33 kilometara jugoistočno od Kuršumlije, na zapadnim padinama Radan planine.

Do kule se dolazi putem koji se kod Sastavaka odvaja od magistralnog puta Niš-Priština, zatim se kod sela Vuče skreće prema severoistoku i makadamom stiže do centra sela a onda strmom stazom do samog utvrđenja.

Kula je podignuta na vrhu vulkanske kupe, pravougaone je osnove, dimenzija 7.78 h 5.80 m i sačuvana do visine oko 14 m. Sagrađena je od pritesanog kamena koji je vezivan dobrim krečnim malterom. Sa severne strane kule naziru se temelji još jedne građevine koja je porušena do temelja. Reč je o tipičnoj srpskoj poznosrednjovekovnoj tvrđavi nekog velikaša, koje su podizane na dominantnim i teško pristupačnim mestima. U istorijskim izvorima Ivanov grad se pominje 1412. godine.

Prema narodnoj legendi kulom je gospodario Kosančić Ivan, toplički junak iz boja na Kosovu.

Arnautsko predanje kaže da je u Ivan kuli bila rezidencija Ivan-bega, koga je sultan Bajazit posle Kosovske bitke postavio za gospodara Kosanice i koji je celu dolinu zasadio orahovim drvećem.

Legenda kaže da je Kosančić Ivan imao sestru Janu koju su u jednom od pohoda Turci oteli i vukli do sela Vuče gde je preminula. Na tom mestu sazidana je jedna mala crkva čiji temelji i danas stoje. Sa Ivan kule pruža se izvanredan vidikovac na sve četiri strane sveta.

Lokalitet je proglašen spomenikom kulture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.