PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Manastir Gračanica (3)

Manastir Gračanica nalazi se na levoj obali reke Gračanke u istoimenom naselju u neposrednoj blizini Prištine. Podignut je početkom 14. veka i zadužbina je kralja Milutina.

Prema narodnom predanju kralj je baš ovde zaspao uoči bitke i sanjao anđela koji mu je predskazao da će bitku dobiti, ali da u znak zahvalnosti mora da podigne manastir na tom mestu, što je on i učinio. Pomenuti hram predstavlja izuzetan primer arhitekture.

Gračanica kao verski lokalitet čuva i umetničko blago srednjeg veka. Freske na unutrašnjim zidovima crkve predstavljaju najveće dostignuće dvorske slikarske škole kralja Milutina.
Delo su čuvenih freskopisaca iz Soluna Mihaila i Jeftihija u čijoj izradnji su im pomagali njihovi učenici. Najstarije i ponajbolje freske nalaze se na unutrašnjoj priprati koje su, iako potiču iz 1321. godine, odlično očuvane.

U Gračanici je po prvi put u srpskom slikarstvu naslikana uspravna razgranata loza dinastije Nemanjić sa šesnaest portreta. Manastir Gračanica je od strane UNESKO-a stavljen pod zaštitu kao deo Svetske kulturne baštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.