PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Manastir Ljubostinja (4)

Manastir Ljubostinja predstavlja zadužbinu kneginje Milice. Srednjovekovni manastir potiče sa kraja 14. i početka 15. veka. Nalazi se u blizini Trstenika i Vrnjačke banje.

Ktitorka manastira Ljubostinja kneginja Milica, posle prepuštanja prestola svom sinu Stefanu u njemu se zamonašila i dobila ime Evgenija.

Kneginja Milica je posle zamonašenja u Ljubostinji tu okupila udovice srpske vlastele koja je izginula u Kosovskoj bici a između ostalih, tu je bila i Uglješina žena Jefimija, jedna od prvih srpskih umetnica i književnica. Jefimija je na svili, zlatnim koncem, izvezla čuveni pohvalni pokrov knezu Lazaru.

Ljubostinja je jedan od retkih srednjevekovnih manastira koji je sačuvao imena svojih graditelja i freskopisaca. Na kamenom pragu vrata koja vode iz priprate u hram uklesano je „Protomajstor Borović Rade” – čuveni Rade Neimar iz narodnih pesama.

Slikar Makarije takođe je zabeležio svoje ime na luku iznad vrata a na manastirskim freskama autentično su ostale zabeležene odežde, nakit i insignije tadašnje vlastele što je od izuzetnog značaja za proučavanje materijalne kulture toga vremena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.