Смедеревска Паланка

Бранко Станковић потпалио ватру у оџаклији Спомен-куће Пере Тодоровића у Водицама: ИСКРА ЗА НОВИ ПЛАМЕН СЛОБОДОУМЉА

IMG_2063-Аутор и уредник култне емисије РТС-а „Квадратура круга“ је предочио да је слободоумље утихнуло или почело да се гаси у многим  српским медијима

 

Бранко Станковић, аутор и уредник култне емисије РТС-а „Квадратура круга“, потпалио је управо завршену оџаклију у Спомен-кући Пере Тодоровића у Водицама. Учинио је то у присуству Нина Брајовића, генералног  секретара Удружења новинара Србије, Оливере Милошевић новинарке „Политике“ и представника локалних медија. Завичајно-туристичко удружење „Видовача“ припремило је за ову прилику традиционални „Водички астал“ на коме су се, уз разноврсна пецива и друге ђаконије, нашле и прве лепиње испечене у Новинарској кући.

-Мени је припала част да први упалим  ватру у Спомен-кући нашег чувеног новинара Пере Тодоровића у његовом родном селу, који је у великој мери обележио новинарство 19. и почетком 20. века – рекао је Станковић.- Надам се да ће се овај пламен пренети и на друге новинске куће макар као искра која ће поново разгорети ватру слободоумља које је некако, чини ми се, утихнуло или почело да се гаси у многим српским медијима, како у оним који су приватизовани тако и у оним који још нису. У односу на велико дело Пере Тодоровића, ја сам само део тога оставио новинарству, а делом сам се окушао и у књижевности. Остаје ми само, да бих му се макар мало приближио, да напишем један озбиљан фељтон а имам идеју о њему.

IMG_2069Миодраг Мића Загорчић, председник ЗТУ „Видовача“, упознао је госте са историјатом изградње Спомен-куће, од идеје до њеног стављања под кров и распламсавања прве ватре у њеном сутеренском делу. Истакао је, такође, да су крајем прошле године Водице проглашене за прво Новинарско село у Србији. Искористио је ову прилику и да упути позив свим новинарским посленицима и медијским кућама да дођу у ово место и посете овај Дом српског новинарства. Изнео је да се, поред овог објекта, у Водицама има још шта видети – од извора киселе воде до локалитета Видовача на коме се, по предању налазио манастир посвећен Светом Виду. У овом  селу, које има Дом културе, Основну школу и цркву у изградњи, живи око хиљаду душа. Подсетио је да је  обележена 150. годишњица од рођења Пере Тодоровића и да његови Водичани и челници Удружења новинара Србије сваког 2. маја посећују његову вечну кућу на Новом гробљу у Београду. У Водицама се већ годинама одржавају „Дани Пере Тодоровића“ у склопу којих се расписује наградни конкурс за ученике основних и средњих школа на тему личности и дела знаменитог Водичанина.

-Ја сам данас изузетно задовољан и срећан, јер паљење ватре у оџаклији Спомен-куће Пере Тодоровића, представља дефинитиван доказ да је почела да живи Новинарска кућа у Водицама – рекао је Нино Брајовић.- Дакле, кад се вије дим из оџака, значи да ту има живих људи. Наша идеја да саградимо Новинарску кућу се мало раширила, па ћемо имати и прво Новинарско село. За тако нешто имамо разлоге, јер је у овом месту рођен Пера Тодоровић, значајно новинарско и књижевно име. Он је и за Удружење новинара Србије значајна личност, јер је био његов други председник, после Лаза Костића. Јаки су дакле разлози да завичајци Пере Тодоровића негују пријатељство, које је настало између ове генерације новинара и ових људи овде, управо на пројекту изградње Новинарске куће. Мислим да за то имамо снаге и потенцијала и ја позивам све српске новинаре да уз нашу помоћ и сарадњу, долазе у посету Водицама и Смедеревској Паланци, да се шири пријатељство са житељима овог места. Ово је јединствен подухват, а ако смо успели кад је било тешко да саградимо овај објекат, онда нам неће бити тешко да негујемо започето пријатељство.

IMG_2075Разговори о даљим активностима на довршењу Спомен-куће Пере Тодоровића и њеном коришћењу настављени су код председника Скупштине општине Смедеревска Паланка Славољуба Ђурића.

Нино Брајовић је информисао скуп да је од Секције новинара писаних медија Шумадије стигао предлог о установљењу и додели новинарске награде за фељтон која би носила име Пере Тодоровића. Предлог ће се наћи на  седници Управе Удружења новинара Србије, а прва Награда за фељтон ће се доделити 2017. године. Иначе, уручиваће се сваке друге године.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.