Velika PlanaSmederevska Palanka

Druga sednica Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: ZAKON O RADU POGODUJE MOBINGU

IMG_1558-Aktuelna politička situacija ne ide na ruku zaposlenima i sve se prelama preko leđa radnika – rekao Žika Živadinović, predsednik Udruženja „Stop mobingu“

 

Stop mobingu, aktuelna socijalno – ekonomska situacija, reaktiviranje Socijalno – ekonomskog saveta i štrajk upozorenja u prosveti – bile su centralne teme druge sednice  Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane kojom je predsedavao Božidar Todorović.  U radu ovog skupa učestvovao je Žika Živadinović, predsednik Udruženja građana „Stop mobing Srbija“, koje je osnovao 2009. godine i sada ima 60.000 članova i 11 povereništava.

IMG_1562-Udruženje je formirano sa ciljem da se pomogne žrtvama mobinga i njegovom aktivnošću pokrivena je uglavnom cela teritorija Srbije – rekao je Živadinović.- Trenutno imamo sedam advokatskih kancelarija koje su na usluzi našem članstvu, a svedoci smo da sadašnja politička situacija ne ide na ruku zaposlenima i da se sve prelama preko leđa radnika. I postojeći Zakon o radu pogoduje mobingu, a sudovi nisu bili dovoljno pripremljeni da rešavaju te slučajeve. Prošle godine dobijeno je šest sudskih procesa čime je u neku ruku razbijen stereotip da je mobing teško dokaziv. Još to ne ide kako bismo želeli, jer se dešava da i svedoci, kad se slučaj uozbilji, menjaju iskaz, najčešće pod pritiskom poslodavca. Minule godine bilo je 176 prijava od kojih se 56 nisu isključivo odnosile na mobing. Neke smo uspeli da rešimo u direktnom kontaktu s poslodavcem. Radnik, naime, nema  mnogo mogućnosti da slučaj reši sam, pa smo izašli s predlogom da se sindikati učlane u naše Udruženje i time nam prepuste kompletnu brigu o rešavanju slučajeva mobinga.

Predsedavajući ovom sednicom Božidar Todorović je izneo da mnoga preduzeća u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani ne rade. Posebno je teška situacija u javnim preduzećima u Smederevskoj Palanci. Istakao je da čak i njihovi direktori uzimaju godišnje odmore i odsustva, pa ta preduzeća ostaju obezglavljena u trenucima kada problemi rastu i ne naziru se rešenja. Na taj način ugrožava se i sindikalno članstvo. Problem je i u tome što se smanjuje posao i u preduzećima kod kojih to ranije nije bilo izraženo, kao što su „Goša-Montaža“ i „Goša – FOM“. Todorović je ukazao i na problem nepoštovanja Zakona o bezbednosti u većini firmi i izrazio spremnost sindikata da štiti radnike.

IMG_1563Potpredsednik Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane Živorad Marjanović, aktuelnu socijalno-ekonomsku situaciju u Opštini Velika Plana, ocenio je preteškom. Naveo je da se čak beleži i trend migracije radne snage prema Sloveniji, Nemačkoj i Norveškoj. U AD „Jugoprevoz“ nemaju ni minimalni broj vozača za normalno funkcionisanje prevoza građana. Kazao je, takođe, da je zapošljavanje u javnim ustanovama, preduzećima i organizacijama do promene lokalne vlasti uglavnom bilo po strogoj partijskoj pripadnosti.

-S obzirom da je došlo do promene lokalne vlasti i da postoji teoretska mogućnost da se poremete odnosi između novih poslovodstava i sindikalnih rukovodstava, obratili smo posebnu pažnju na te odnose – dodao je Marjanović. –Imajući u vidu da naše Povereništvo čini više od polovine od ukupnog broja sindikalnih organizacija, formiranih u javnim preduzećima i ustanovama Opštine Velika Plana, smatrao sam za shodno da se i to nađe na dnevnom redu. Ovo nema nikakve veze sa politikom koja se vodi u lokalnoj samoupravi, već sa preventivom da se izbegne mogućnost da rukovodstva sindikalnih organizacija budu maltretirana, šikanirana i mobingovana.

Marjanović je  istakao  da se čine zajednički napori s lokalnom samoupravom da se u Velikoj Plani pripremi industrijska zona, koja sada ne postoji uprkos velikom interesovanju potencijalnih investitora. Po njegovoj oceni, to bi bila velika pomoć klonuloj privredi, a izrazio je i nadu da će lokalna vlast povesti računa o tome, te da neće praviti probleme sindikatima, kao što se to dešavalo ranije sindikalnoj organizaciji u „Milošu Mitroviću“ i njenom predsedniku Svetomiru Tirnaniću. Marjanović je najavio  formiranje još dve sindikalne organizacije u JP „Gradska toplana“ i Turističko-sportskom centru „Velika Plana“.

Veće je prihvatilo inicijativu da se reaktivira Socijalno-ekonomski savet u Velikoj Plani i konstatovalo da u Smederevskoj Palanci, uprkos insistiranju sindikata, nije ni formiran. Predstavnici sindikata prosvete izvestili su da je u školama, na osnovu stava Sindikata obrazovanja Srbije, sproveden četrdesetpetominutni štrajk upozorenja.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.