Велика ПланаСмедеревска Паланка

Друга седница Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане: ЗАКОН О РАДУ ПОГОДУЈЕ МОБИНГУ

IMG_1558-Актуелна политичка ситуација не иде на руку запосленима и све се прелама преко леђа радника – рекао Жика Живадиновић, председник Удружења „Стоп мобингу“

 

Стоп мобингу, актуелна социјално – економска ситуација, реактивирање Социјално – економског савета и штрајк упозорења у просвети – биле су централне теме друге седнице  Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане којом је председавао Божидар Тодоровић.  У раду овог скупа учествовао је Жика Живадиновић, председник Удружења грађана „Стоп мобинг Србија“, које је основао 2009. године и сада има 60.000 чланова и 11 повереништава.

IMG_1562-Удружење је формирано са циљем да се помогне жртвама мобинга и његовом активношћу покривена је углавном цела територија Србије – рекао је Живадиновић.- Тренутно имамо седам адвокатских канцеларија које су на услузи нашем чланству, а сведоци смо да садашња политичка ситуација не иде на руку запосленима и да се све прелама преко леђа радника. И постојећи Закон о раду погодује мобингу, а судови нису били довољно припремљени да решавају те случајеве. Прошле године добијено је шест судских процеса чиме је у неку руку разбијен стереотип да је мобинг тешко доказив. Још то не иде како бисмо желели, јер се дешава да и сведоци, кад се случај уозбиљи, мењају исказ, најчешће под притиском послодавца. Минуле године било је 176 пријава од којих се 56 нису искључиво односиле на мобинг. Неке смо успели да решимо у директном контакту с послодавцем. Радник, наиме, нема  много могућности да случај реши сам, па смо изашли с предлогом да се синдикати учлане у наше Удружење и тиме нам препусте комплетну бригу о решавању случајева мобинга.

Председавајући овом седницом Божидар Тодоровић је изнео да многа предузећа у Смедеревској Паланци и Великој Плани не раде. Посебно је тешка ситуација у јавним предузећима у Смедеревској Паланци. Истакао је да чак и њихови директори узимају годишње одморе и одсуства, па та предузећа остају обезглављена у тренуцима када проблеми расту и не назиру се решења. На тај начин угрожава се и синдикално чланство. Проблем је и у томе што се смањује посао и у предузећима код којих то раније није било изражено, као што су „Гоша-Монтажа“ и „Гоша – ФОМ“. Тодоровић је указао и на проблем непоштовања Закона о безбедности у већини фирми и изразио спремност синдиката да штити раднике.

IMG_1563Потпредседник Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане Живорад Марјановић, актуелну социјално-економску ситуацију у Општини Велика Плана, оценио је претешком. Навео је да се чак бележи и тренд миграције радне снаге према Словенији, Немачкој и Норвешкој. У АД „Југопревоз“ немају ни минимални број возача за нормално функционисање превоза грађана. Казао је, такође, да је запошљавање у јавним установама, предузећима и организацијама до промене локалне власти углавном било по строгој партијској припадности.

-С обзиром да је дошло до промене локалне власти и да постоји теоретска могућност да се поремете односи између нових пословодстава и синдикалних руководстава, обратили смо посебну пажњу на те односе – додао је Марјановић. –Имајући у виду да наше Повереништво чини више од половине од укупног броја синдикалних организација, формираних у јавним предузећима и установама Општине Велика Плана, сматрао сам за сходно да се и то нађе на дневном реду. Ово нема никакве везе са политиком која се води у локалној самоуправи, већ са превентивом да се избегне могућност да руководства синдикалних организација буду малтретирана, шиканирана и мобингована.

Марјановић је  истакао  да се чине заједнички напори с локалном самоуправом да се у Великој Плани припреми индустријска зона, која сада не постоји упркос великом интересовању потенцијалних инвеститора. По његовој оцени, то би била велика помоћ клонулој привреди, а изразио је и наду да ће локална власт повести рачуна о томе, те да неће правити проблеме синдикатима, као што се то дешавало раније синдикалној организацији у „Милошу Митровићу“ и њеном председнику Светомиру Тирнанићу. Марјановић је најавио  формирање још две синдикалне организације у ЈП „Градска топлана“ и Туристичко-спортском центру „Велика Плана“.

Веће је прихватило иницијативу да се реактивира Социјално-економски савет у Великој Плани и констатовало да у Смедеревској Паланци, упркос инсистирању синдиката, није ни формиран. Представници синдиката просвете известили су да је у школама, на основу става Синдиката образовања Србије, спроведен четрдесетпетоминутни штрајк упозорења.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.