Смедеревска Паланка

Патријарх српски, г. Иринеј освештао Парохијски дом у Азањи: ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ЗА ВЕЛИКУ ЗАДУЖБИНАРКУ

IMG_1556– Проф. др Радмили Милентијевић високо признање СПЦ уручено на њен 84. рођендан, а за  несебичну дарежљивост испољену према свом народу

 

Две неизмерне радости у једном дану доживела је проф. др Радмила Милентијевић. На Свету Петку освештан је Парохијски дом у порти азањске цркве Светих Бесребреника Козме и Дамјана, једне од неколико њених задужбина у родном крају и уручено јој високо признање Српске Православне Цркве – Орден  Светог Саве  II реда. Све се то дешавало на 84. рођендан ове задужбинарке и у присуству IMG_1553великодостојника СПЦ, свештенства, угледника из јавног и политичког живота и верујућих људи.

Величанствен чин освећења обавили су  Његова светост патријарх српски, г. Иринеј и Његово преосвештенство владика шумадијски г. Јован, уз саслужење свештеника Јасеничког намесништва и појање црквеног  хора.  Била су ту и два  српска православна свештеника из румунског места Решице који су својим присуством удостојили ову свечаност и истовремено исказали сву захвалност проф. др Радмили Милентијевић, која је у њиховом месту саградила Културни центар и Парохијски дом.

IMG_1554Патријарх је у својој смерној беседи истакао да задужбинарство у српском народу има дугу традицију и да је његовој обнови последњих година велики допринос дала и проф. др Радмила Милентијевић, која је као личну помоћ свом народу у Србији, Републици Српској, САД, Француској и Румунији издвојила преко милион и по долара. Подугачак је списак оних који су примили њене дарове, међу којима су САНУ, Црква Светог Саве на Врачару, Саборна црква у Београду, Саборна црква Светог Саве у Њујорку, манастир Хиландар и др.

-Велика дела прате нас, не само у овом него и у будућем животу – рекао је DSCN0202патријарх српски г. Иринеј. – И све што чинимо Цркви, не чинимо само њој, већ и Богу, а кад чинимо Богу, чинимо и народу, а највише себи. На овај свет долазимо без ичега, као немоћне бебе, а одлазимо скрштених руку, а оно што остаје – то су дела. Она су бесмртна, она нас прате у  реалном животу, она нас прате и у будућем животу за који ми, не само да верујемо, него сигурно знамо да је то реч Христова, да је то реч Божија, а реч Божија није празна, већ је истинита. То је оно чиме ћемо изаћи пред лице Божије. Неће нас питати колико смо фабрика направили, колико смо новца DSCN0194имали у банкама, али ће Господ Бог у нашу животну књигу записати шта смо имали и шта смо учинили, а то су наша дела, која ће нас оправдати или, не дај Боже, осудити за нешто ако није било по вољи Божијој.

У наставку је додао:

-Данас, Богу хвала, на нашу и велику  радост, освештасмо овај  диван дом. Он ће служити вама браћо и сестре, цркви Христовој, цркви Светосавској, овде ће се окупљати ваша деца за празнике, о Светом Сави, о  Божићу, о Васкрсу, и о другим великим празницима. Живот без  дела хришћанских, без вере и Цркве, то је празан живот. Хвала сестри, госпођи Радмили којој је Господ дао да њеним трудом и њеним радом, стекне мало неког добра, али добра да ужива у њима и са њима, да подигне овако дивну грађевину, да помогне манастиру Никоље, DSCN0200Цркви у Нишу, грађевини Константина и Јелене и да не помињем друга места, која су осетила помоћ сестре Радмиле. Свака наша реч је мала и празна, недовољна да захвалимо, сва та наша захвалност је само симболика онога што ће Господ учинити онима који га воле и љубе и који чине добра имовинска дела. Онда знамо за шта живимо, шта смо урадили и шта смо учинили  у славу Божију и за наше добро. Хвала и нека Бог благослови овај дом.

Патријарх је потом рекао да је, на предлог оца Петра Лукића, који је DSCN0224добро осетио сестра Радмилину задужбинску руку и који је предложио Синоду, а Синод радо прихватио да је  одликује Орденом Светог Саве II реда.

-На мој предлог, а по одлуци Светог синода, патријарх српски и Свети Синод  доделио је госпођи Радмили Милентијевић, професору из Њујорка високо одликовање СПЦ – Орден Светог Саве II степена за делатну љубав према  светој мајци Цркви, нарочито показаним њеним несебичним давањем, хуманитарном помоћи институцијама како у Архиепископији Београдско-карловачкој, тако и у другим епархијама у отаџбини и расејању – саопштио је отац Петар Лукић.

Патријарх је потом казао да је ово највеће одликовање које Црква даје својим верницима и објаснио да се Орден Светог Саве првог степена даје државницима, царевима, краљевима, а овај најзаслужнијим верницима.

-Ево да са неколико речи, а нема речи за дубину осећања, Ваша светости, Kena Patrijarh 2Ваше преосвештенство, часни оци и драги гости и остали, драги моји Азањци и Влашкодолци и Грчани, ово је велики дар за мене, Господ види и њему хвала – казала је проф. др Радмила Милентијевић примајући високо одликовање СПЦ. – Хоћу да вам кажем да сам подигла ово здање са намером да послужи као црквена задужбина, али задужбина по традицији Немањића, по традицији наше историје. Све те задужбине наше историје, казују ко смо и шта смо. Жеља ми је да продужите ту традицију, да ово постане једна кошница, где ћете да сабирате, да учите IMG_1552лекције наше духовности, наше православне вере, наше Светосавске вере, а значи да се образујете, да читате, да се богатите знањем, јер Св. Сава је био наш просветитељ, али и учитељ, велики учитељ за своје доба, он је уз цркве стварао и школе да се чита, да се учи, да се знањем једино може ићи напред.

Проф. др Радмила Милентијевић је потом рекла да ово здање треба да буде кошница у којој ће да се развија духовни и културни живот, фоклор, традиција, да се зна шта је наш идентитет, шта значи бити Србин.

-Ја живим у дијаспори – наставила је – данас ми је рођендан. – Осамдесет четири године ми је, а 62 године живим у Америци, али сваки мој IMG_1557пријатељ Американац и Америка знају да сам Српкиња, из села Азања, православне светосавске хришћанске вере. Ја желим да се овде окупљате у миру и слози, да градите своју будућност, јер ми смо српски народ који зна свој идентитет, своје корене, своју историју, традицију, свој језик. Чувајте српски језик, ћирилично писмо, чувајте све оно што је српско и православно.

Проф. др Радмила Милентијевић је најавила да ће на Бадње вече у Парохијски дом, односно њену задужбину бити унет бадњак и да ће тада лично наградити мајке са више деце, желећи и на тај начин да подстакне рађање. После освећења задужбине, патријарх српски, г. Иринеј посетио је Влашки До.

Треба рећи да је ово прва посета једног српског патријарха у историји Азање.

 

Драгољуб Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.