Smederevska Palanka

Državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Nino Brajović posetio Smederevsku Palanku: DOGOVOREN NASTAVAK RADOVA NA KUĆI „PERE TODOROVIĆA“ I REBALANS BUDžETA ZA MEDIJE

-Novi predsednik Građevinskog odbora za završetak radova na izgradnji Kuće je predsednik Opštine, Toplica Pintorović

 

U zvaničnoj poseti Smederevskoj Palanci boravio je Nino Brajović dugogodišnji sekretar Udruženja novinara Srbija, sada na radnom zadatku u Vladi Republike Srbije, na mestu državnog sekretara u Ministarstvu za kulturu i informisanje. Za svoju prvu posetu na novoj dužnosti Nino Brajović je izabrao našu opštinu jer se ovde gradi Kuća srpskog novinarstva, Spomen dom „Pere Todorovića“, u prvom novinarskom selu, Vodice. Izbor Smederevske Palanke za prvo zvanično viđenje sa kolegama predstavlja i priznanje lokalnim redakcijama, ali i lokalnoj samoupravi koja je odmah po preuzimanju vlasti inicirala kontakt sa Brajovićem radi nastavka aktivnosti oko izgradnje Spomen doma „Pere Todorovića“, koje su u potpunosti zamrle tokom sedmomesečne vladavine nedavno smenjene garniture.

Poseta državnog sekretara, sa kojim je došao i predsednik Izvršnog odbora UNS-a, Petar Jeremić,  započela je prijemom i radnim sastankom u kabinetu predsednika Opštine, gde je, o nastavku radova na Kući i situaciji u vezi sa lokalnim medijima, razgovarao sa predsednikom Toplicom Pintorovićem, njegovim najbližim saradnicima i predsednikom ZTU „Vidovača“, Miodragom Zagorčićem.

Na ovom sastanku dogovoreno je da se nastave radovi na završetku Kuće, da se za novog predsednika Građevinskog odbora imenuje Toplica Pintorović, i utvrđene su obaveze, kako lokalne samouprave, tako i Udruženja novinara Srbije i ostalih učesnika u ovom projektu, a takođe je razmatrana i situacija u medijskoj sferi, koja će u narednom periodu biti mnogo bolja nego do sada jer je sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno da se za rad lokalnih medija opredele sredstva, kako Zakon nalaže, u visini do dva odsto budžeta.

U nastavku posete Nino Brajović je u Vodicama, u Spomen kući „Pere Todorovića“ održao sastanak sa novinarima, kome su prisustvovali i funkcioneri u lokalnoj samoupravi, a potom je simbolično „pustio u rad“ štednjak na čvrsto gorivo, koji je donirala fabrika „Milan Blagojević“ iz Smedereva.

Na kraju posete, u popodnevnim časovima, Brajović je prisustvovao i prvoj književnoj večeri u Spomen kući „Pere Todorovića“, u organizaciji Književnog kluba „Pera Todorović“, koje je otvorio predsednik Skupštine opštine, Nikola Vučen.

Prvi čovek ovog Književnog kluba, Slobodan Todorović Toki, maestralno je vodio program u kome je predstavljen rad Živomira Miće Stevanovića, čiju poeziju su, pored autora, čitali i gosti, članovi Književnog kluba „21“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.