Смедеревска Паланка

Нова афера смењених паланачких општинара: БАШТА МИЛИОНСКЕ ШТЕТЕ

Још се нису стишале страсти после нашег текста „Новчаник пун подршке“, у коме смо јавност упознали са документима до којих смо дошли о „чудним“ уговорима, на више стотина хиљада  динара, које је претходна локална самоуправа потписивала са појединим одборницима за одређене њихове активности, и страначком запошљавању као и привилегијама које су имали поједини запослени у јавним предузећима, а нова афера у вези са „Баштом биоскопа“, која би општински буџет могла да кошта стотинак хиљада евра, па потенцијално и више, коју је на конференцији за медије обелоданила портпаролка Општине, осваја медијски простор.

Наш текст, који је одјекнуо широм Србије и који су пренели неки београдски и војвођански медији, изазвао је реаговања на обе сукобљене стране у оквиру локалног огранка Српске напредне странке, а било је и телефонских позива нашем новинару, увреда и претњи које су пријављене полицији. Како сазнајемо, из табора политичке групације окупљене око недавно смењених општинских функционера најављене су и тужбе против аутора текста.

Са друге стране, реаговала је и актуелна општинска власт и то ванредном конференцијом за медије на којој је портпаролка Даша Станошевић истакла да су наводи у штампи заиста засновани на веродостојним документима, и том приликом отворила нову аферу, односно изнела податке који недвосмислено указују да су поједини потези смењених општинских функционера довели до тога да, губитком судског спора од фирме „Парк центар“, која је од 2013. године била закупац „Баште биоскопа“, буџет Општине Смедеревске Паланке буде оштећен за позамашну суму, која у овом часу већ износи преко 10 милиона динара.

Наиме, према тумачењу Општинског јавног правобраниоца, које је презентирано на конференцији за медије, општина је прво непотребно раскинула уговор са закупцем а потом и изгубила спор који се водио по тужби закупца због наводног ометања у послу. Ово недвосмислено значи да би одговоран за насталу штету могао да буде донедавни први човек општине.

Дуг је историјат „Баште биоскопа“ у Смедеревској Паланци, која се налази на ексклузивној локацији у најужем центру града. Некад је била изузетно посећена због своје основне намене, гледања филмова, а потом је дужи низ година зврјала празна док крајем осамдесетих није уређена у простор за забаву, рок концерте и окупљање младих. Ни то није потрајало, па је већ после две три године, тадашњи директор Биоскопа, срушио све изграђене објекте и простор наменио одржавању бокс мечева. Ништа од тога није било, па је дошао период у коме је овај простор коришћен као отворени тоалет и депонија, да би 2013 био изнајмљен фирми „Парк центар“ која је до сада, по нашим незваничним информацијама, у њега уложила око 170.000 евра.

Нејасно је зашто је општина раскинула уговор са фирмом која је улагала новац и имала пословне планове у вези са закупљеним простором, што је довело до тога да је даља судбина „Баште биоскопа“, после судског епилога, потпуно неизвесна.

Оно што је извесно, и на неки начин најављено актуелизовањем ове приче, је да се овај случај неће завршити само једним судским спором. Милионски минус који ће се направити у општинској каси мораће да буде законски санкционисан.

Д.Ц.

 

 

2 thoughts on “Нова афера смењених паланачких општинара: БАШТА МИЛИОНСКЕ ШТЕТЕ

  • stelt

    Evo ja cu Vam odgovoriti zasto je raskinut ugovor.Raskinut je iz razloga zato sto je bivsi predsednik bukvalno prodao bastu bioskopa (koja je u sklopu kulturnog centra) tom famoznom preduzecu „Park centar“vlasnik je neki covek iz Selevca ako se ne varam,koje je na tom mestu hteo da izgradi buvljak,pa kad su odredjeni ljudi,a sa njima i Jozic Pavle(sta se momku sada desilo ne znam,razocarao je),napravili protest tadasnja vlast je reagovala tako sto su dali saopstenje da ne vide nista lose u tome sto se pokriva basta bioskopa i da nije bilo govora buvljaku ili bilo kom mestu za slicne delatnosti,i da basta naravno ostaje u sklopu kulturnog centra.Sto bi nas narod rekao „prdnuli su u cabar“,a kako je ugovor vec potpisan sa raznim aneksima,opstinski budzet ce snositi sve troskove.Sustina je da trazite krivca na pogresnoj adresi,ovo je jedna od posledica koje ce ova opstina snositi,zbog predhodne vlasti,a ne brinite bice ih jos mnogo.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.