Smederevska Palanka

Obeležena slava Opštine Smederevska Palanka: VELIKA LITIJA PROŠLA CENTROM GRADA

IMG_9839– Ovaj dan, i ovaj veliki praznik Svete trojice, vaši preci su izabrali i posvetili, i on se slavi i praznuje kao slava ovoga mesta i svih njegovih žitelja – rekao je, između ostalog, protojerej Dragiša Savić

 

Krsna slava opštine Smederevska Palanka, Silazak svetoga duha na apostole – Trojice, proslavljena je u prisustvu sveštenstva i vernika, na platou ispred zgrade opštine. Posle Svete liturgije u Crkvi svetog preobraženja Gospodnjeg, velika litija, predvođena sveštenstvom, u kojoj su bili i funkcioneri palanačke opštine, prošla je centralnim gradskim ulicama, da bi se, potom, ispred zgrade opštine, obavilo sečenje slavskog kolača.

Prisutnim građanima, prigodnim rečima, obratio se protojerej Dragiša Savić:

– Ovaj dan, i ovaj veliki praznik Svete trojice, vaši preci su izabrali i posvetili, i on se slavi i praznuje kao slava ovoga mesta i svih njegovih žitelja. Zato smo se molili u Svetome hramu, i ovde, ispred ovoga zdanja, u kome oni koji, izabrani voljom naroda, treba i hoće da rade za dobro svih žitelja ovoga grada i za svoje lično spasenje. Neka je najpre njima, čelnicima ove opštine, predsedniku i njegovim saradnicima, srećna slava. Zahvalni smo im što su omogućili da se ovde zajednički pomolimo, za život, milost, zdravlje i spasenje žitelja ovoga grada, ali i svakog božijeg stvorenja. I zahvalni smo što su spremili sve ovo, a u današnjoj molitvi molili smo se da nam to bude na zdravlje i na spasenje. A spremili su ono što srpski domaćin sprema za slavu, žrtvu koju smo prineli – kolač, žito, vino i sveću. Ali najvažnije od svega je što smo se ovde sabrali, jer šta bi sve ovo bez žive crkve, bez svih nas, braćo i sestre. Na današnji dan, Spasitelj je poslao svojim učenicima Duha svetoga, i poručio im – idite po celom svetu i propovedajte Jevanđelje svakome stvorenju. On ne gleda ko je ko, nego mu je iz svakog naroda mio onaj koji čini pravdu i govori istinu. Neka Duh sveti siđe na nas, na svako božije stvorenje, i na sav rod ljudski, na ovaj veliki dan, na ovaj veliki praznik, jedan od najvećih u Hrišćanskoj crkvi. Ovaj dan je pod kapom nebeskom i svodom zemaljskim među najradosnijim danima. Molimo se da Duh sveti siđe, da nas ukrepi, pomogne, osnaži, i da ostane na nama, kako bismo mi ostali u zajednici sa Bogom. Neka je srećno i blagosloveno današnje duhovno slavlje, i da nas Gospod i Duh utešitelj čuva i štiti kroz sve dane našega života. Amin.

Odgovarajući na pitanje novinara, današnji praznik kratko je prokomentarisao i predsednik Opštine Smederevska Palanka, Petar Milić:

– Proslavljanje Krsne slave je karakteristično za naš narod. Nastavljamo tradiciju koja je prošle godine prekinuta, a osim toga upućujemo i poruku. Ta je poruka sasvim jasna: potrebno je jedinstvo, zajedništvo, i svaki par ruku, da se izađe iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.