Društvo

Rukovodstvo Opštine Smederevska Palanka u „Kući Pere Todorovića“ u Vodicama: POMOĆ DA „NOVINARSKA KUĆA“ BUDE ZAVRŠENA

image– Do sada su zahvaljujući brojnim donatorima i Opštini Smederevska Palanka završeni svi grubi građevinski i deo unutrašnjih zanatskih radova

 

Novoizabrano rukovodsto Opštine Smederevska Palanka na čelu sa predsednikom Opštine Petrom Milićem obišlo je „Novinarsku kuću Pera Todorović“ u Vodicama i obećalo podršku za završetak ovog objekta.

Delegaciju Opštine u kojoj su bili i predsednik Skupštine opštine Vladan Vuković sa saradnicima  dočekali su generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, predsednik Zavičajnog društva Vidovača Mića Zagorčić i privrednici iz ovog mesta Boban Milutinović i Veljko Tatalović koji su značajno pomogli izgradnju Novinarske kuće.

Zagorčić i Brajović su goste informisali o planu UNS-a i „Vidovače“  da do kraja iduće godine „Novinarska kuća Pera Todorović“ bude završena i potrebi da se lokalna samouprava uključi u realizaciju  projekta u okviru kojeg je i ideja da rodno mesto jednog od najpoznatijih srpskih novinara u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka Pere Todorovića postane i Novinarsko selo.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka rekao je da UNS i „Vidovača“ računaju na podršku  lokalne samouprave čim nova vlast sačini bilans svojih finansijskih mogućnosti i obaveza i istakao značaj projekta za razvoj turističke ponude i promocije ovog kraja.

Prvi čovek Smederevske Palanke najavio je bolju saradnju sa susednim samoupravama kako bi brže i kvalitetnije bili rešavani  problemi žitelja ovog dela Šumadije i Pomoravlja od obezbeđenja vodosnabdevanja i razvoja putne infrastrukture, do jačanja privredne i turističke saradnje.

Fotka2Odlukom Uprave UNS-a od iduće godine svake druge godine će u saradnji sa novinarima iz Smederevske Palanke biti dodeljivana Novinarska nagrada za feljton „Pera Todorović“.

U „Novinarskoj kući Pera Todorović“ koja je istovetna njegovoj rodnoj kući biće izložena izdanja Pere Todorovića iz Legata Žike M. Jovanovića, stalna postavka pod nazivom  „Putovanje kroz istoriju srpske štampe“, radiće Zavičajni klub „Smiljevo“, a održavaće se novinarski skupovi i kulturne manifestacije. Brigu o kući uz Opštinu Smederevska Palanka, UNS i „Vidovaču“ vodiće i Narodni muzej Smederevske Palanke.

Izgradnja „Novinarske kuće Pera Todorović“ počela je u junu 2011. godine. Do sada su zahvaljujući brojnim donatorima i Opštini Smederevska Palanka završeni svi grubi građevinski i deo unutrašnjih zanatskih radova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.