Smederevska Palanka

Svečana akademija povodom Dana Opštine Smederevska Palanka: „DANAS SMO OVDE, JER SMO IZABRALI NADU…“

-Došlo je vreme kada ponovo moramo da pokažemo izdržljivost našeg duha – naglasio je u prigodnom govoru predsednik Opštine, Toplica Pintorović

 

U sali Gradskog pozorišta održana je Svečana sednica Skupštine opštine, odnosno Svečana akademija, na kojoj su uručene Plakete Opštine Smederevska Palanka, najviša opštinska priznanja pojedincima i kolektivima za postignute rezultate u različitim oblastima javnog života.

Plaketu je primio dr Nikola Ristić, za izuzetne rezultate u menandžmentu ustanove čiji je direktor, krunisane obezbeđivanjem sredstava za kompletnu rekonstrukciju zgrade Opšte bolnice „Stefan Visoki“;

Zvonko Stojković, vlasnik preduzeća „Palanka promet“ dobio je najviše opštinsko priznanje za društvenu odgovornost, iskazanu kroz višestruku pomoć organizacijama i pojedincima;

Nadica Stefanović, vaspitačica Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ nagrađena je za tridesetpetogodišnji rad sa decom, koji krasi maštovitost i odgovornost, a najmlađi laureat je Ivana Đurić, atletičarka, u ovom trenutku svakako najbolji i najperspektivniji sportista iz našeg grada.

Dodeli priznanja prethodile su prigodne reči predsednika Skupštine opštine, Nikole Vučena, i predsednika Opštine, Toplice Pintorovića, koji je, u ulozi domaćina, nadahnuto govorio o neophodnosti prevladavanja osećanja straha i beznađa, nadilaženja nevolja i veri u budućnost – nužnim uslovima za obnovu naše opštine, koju krasi znamenita prošlost:

– Svi izazovi sa kojima se susrećemo su stvarni, ozbiljni i brojni. Prevladati sve te barijere, neće biti lako. Nećemo moći to u jednom danu, ali Palanko, znaj, pobedićemo – rekao je predsednik Opštine, naglasivši da nam upravo istorija našeg grada pruža razloge za optimizam.- Imali smo institucije 50 godina pre nego okolni gradovi, prve medije u prečniku od 100 kilometara, fabričke gigante, bili smo otvoreniji od drugih za sve novo i moderno. Zato imamo obavezu prema deci koja se svakoga dana rađaju u novom porodilištu, porodicama koje imaju ime i prezime, da sačuvamo taj evropski duh, koji ovde, u Palanci, uprkos svemu nije uništen.

Pintorović je, u to ime, u prigodnom slovu pozvao na jedinstvo, u cilju obnove mesta u kome živimo.

– Danas smo ovde jer smo izabrali nadu, a ne strah, jedinstvo smisla, umesto sukoba i nesloge – istakao je Pinorović. – Danas smo ovde kako bismo stali na kraj sitnim prepucavanjima o lažnim obećanjima, uzajamnim optužbama i ispraznim dogmama koje su predugo gušile našu politiku. Došlo je vreme kada ponovo moramo da pokažemo izdržljivost našeg duha.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su „Srbski pravoslavni pojci“ i Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja je izvela deo iz poznate i nagrađivane monodrame „Lina od kamena tvrđa“.

Prigodnu svečanost režirala je Ana Simović, a program je vodila Daša Stanošević, portparol Opštine Smederevska Palanka.

 

ISTORIJSKI KONTEKST

Dan Opštine Smederevska Palanka obeležava se u spomen na događaj iz XIX veka, kada je, 16. juna daleke 1866. godine, naš grad dobio status varošice. Toga dana, knez Mihailo Obrenović potpisao je Zakon o tome koja su mesta u Srbiji okružne varoši, varošice a koja sela, prema kome je varošicom proglašeno 21 mesto, a pod rednim brojem 12 navedena je „Palanka u srezu Jaseničkom, Okružja smederevskog“ (Peruničić, 1980.: 832).

Predlog da Palanka bude varošica uputio je ministru unutrašnjih dela, gospodinu Hristiću, načelnik Okružja smederevskog, 2. maja 1866. godine, u kome se kaže: „Načelstvo ovo uzima slobodu izvestiti za – da se Smederevo kao varoš i Hasan-pašina Palanka kao varošica smatra, i da van pomenute varoši i varošice nema drugih u ovom području. Ako imamo u vidu istoriografsku građu, koja pokazuje na koji način su načelnici obrazlagali da neko mesto bude varošica, može se zaključiti da je Palanka u sedmoj deceniji prošlog veka imala razvijenu trgoivinu i zanatstvo, što je, uz broj stanovnika i mnogovekovno postojanje naseobine, opredelilo nečelnika Okružja smederevskog da uputi navedeni predlog ministru Hristiću.

Na osnovu Predloga Saveta Skupštine opštine za nazive ulica i trgova, donetom 1997. godine, koji je potpisala dr Ljiljana Jelić, Izvršni odbor Skupštine opštine Smederevska Palanka, u vreme Ratnog stanja, 6. aprila 1999. godine, doneo je Odluku kojom se 16. jun određuje za Dan Opštine Smederevska Palanka (odluka br 020-9/99-02/01).

 

V. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.