Smederevska Palanka

U Smederevskoj Palanci završene „Vragolaste pozorištarije“: PRAVI REPUBLIČKI FESTIVAL

PRVONASGRADJENA PREDSTAVADevete „Vragolaste pozorištarije“ pokazale su da je ovaj festival izrastao u pravu smotru republičkog ranga. Ne svedoči o tome samo izbor članova žirija, afirmisanih profesinalaca iz područja dečijeg dramskog stvaralaštva – Fuada Tabučića, profesionalnog glumaca i pozorišnog reditelja, Predraga Vukovića Peđolina, televizijskog autora dečijeg programa, i poznatog lutkarskog umetnika i glumca Dragiše Kosare – nego i kvalitet odigranih predstava, koje su, sve do jedne, zanimljive i lepo upakovane. Osim glume, devete pozorištarije biće upamćene po inovativnim rediteljskim rešenjima, što potvrđuje da sa mladim ansamblima rade vrsni pozorišni stvaraoci.

To se moglo pretpostaviti već posle prve izvedene predstave, „Bajke o čarobnom sviraču“, u kojoj je reditelj, Petar Mitić, pored drugih inovativnih rešenja, glavnu protagonistkinju doslovce podigao sa scene, uverljivo dočaravajući levitaciju, u sceni koja dramski opravdava ovakav postupak. Radi se o svežem i originalnom pristupu koji stariju publiku oduševljava naracijom, a istovremeno „drži pažnju“ i najmlađim gledaocima, pa odluku žirija da ovoj predstavi dodeli treću nagradu smatramo sasvim adekvatnom.

12032208_513425015489434_101715045874611177_nDa se jedna klasična bajka može ispričati na drugačiji način, pokazao je ansambl iz Surdulice „Ivica i Marica“ izvedeni su živo i poletno, uz bogato ukrašen mizanscen. Reditelj Igor Tasić, koji je dobio i nagradu za režiju i masku u ovom ostvarenju, nastojao je da svaku sliku uradi drugačije od naših uigranih očekivanja, utemeljenih na prizorima iz crtanih filmova ili ilustracija iz slikovnica, što svima poznatoj priči pruža novu vitalnost. Publika je doslovno uživala u ovom ostvarenju, a žiri je odlučio da pomenutoj predstavi dodeli drugu festivalsku nagradu.

„Čarobnjak iz Oza“ iz Malog Crnića predstavlja uspešnu scensku adaptaciju poznate priče, koja je doživela i svoju holivudsku obradu (i to nekoliko puta). Ono što prvonagrađenu predstavu ansambla iz Malog Crnića čini posebno zanimljivom,  nije samo režija, koja predstavi daje, za dečiju scenu, gotovo neverovatan ritam, nego i izuzetna uigranost ansambla, koji precizno izvodi komplikovan mizanscen.

Kao što je to i uobičajeno, kada se radi o dečijim festivalima, žiri je ravnomerno rasporedio nagrade. Tako su za epizodne uloge nagraćeni akteri tri predstave: Milica Milenković („Čarobnjak iz Oza“), Dunja Živanović („Ratko i Julijana“), Aleksandra Mitrović („Ostrvo sa blagom“) Milena Petrović i Milena Maksimović  („Bajka o čarobnom sviraču“). Za specijlanu glumačku transformaciju nagrađen je Milan Marinkovski (predstava „Uspavana lepotica“ dečije scene „Feniks 85“ iz Radičevića), dok su za glavnu mušku i žensku ulogu priznanja dobili Kamber Hasanagić („Hiperik strašan razbojin“ iz Priboja) i Marija Dačić („Alegorična deponija“, iz Žablja). Pomenimo i nagradu za originalnu muziku (ne tako često prisutnu u dečijim amaterskim predstavama), za koju je nagrađen Darko Konstantinović („Priča o čarobnom sviraču“).

11224323_513424955489440_190152456888565773_nDobra organizacija, štampanje pravog festivalskog biltena (što je na domaćim festivalima sve ređa pojava), i lepo vođeni razgovori posle predstava (moderator je bio Toma Mitrović, dugogodišnji upravnik, glumac i hroničar Gradskog pozorišta), a iznad svega odlična selekcija predstava, učinili su da Pozorištarije postanu ono po čemu će Smederevska Palanka biti poznata – kao mesto u kome se neguje važan segment pozorišnog amaterizma.

 

 

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.