Smederevska Palanka

U srednjoj školi „Žikica Damnjanović“ obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

PRIVREDA_SESTRE_160512_135747Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, koji se obeležava 12. maja, učenici Srednje škole „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci priredili su program kojim su prisutne podsetili na početke sestrinstva i začetnicu borbe za prava medicinskih radnika Florens Najtingel.

Kako sami učenici kažu, program su posvetili svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su stubovi zdravstvenog sistema naše zemlje i čuvari zdravlja nacije.

Programom je obuhvaćen istorijat sestrinstva, a učenici su u saradnji sa svojim profesorima pripremili i odgovarajuće kostime i scenografiju. Akcenat je stavljen na osnovne zahteve ovog zanimanja, a to su: profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život.

Govorilo se o činjenici da je svakodnevno usavršavanje imperativ ove profesije, a da su medicinske sestre uvek spremne da svoje znanje i umeće podignu na viši nivo, da pacijente podstaknu na aktivno učenje veštine očuvanja zdravlja tokom čitavog njihovog života. Skrenuti pažnju na značaj medicinskih sestara bio je glavni cilj programa, a izrekom „Kada spaseš jedan život onda si heroj, a kada spaseš stotine života onda si medicinska sestra“, najbolje je objašnjena njihova uloga u društvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.