Uncategorized

Izložba u Rači Kragujevačkoj o venčanju kraljevskog para Karađorđević: KRUNA SRPSKO-RUMUNSKOG PRIJATELjSTVA

IMG_2150-U postavci fotografije i dokumenta iz Istorijskog arhiva Šumadije, Arhiva Jugoslavije i Narodne biblioteke Srbije

 

U holu Karađorđevog doma u Rači Kragujevačkoj otvorena je izložba „Venčanje Aleksandra i Marije“. Njen autor Goran Milosavljević uvrstio je u postavku fotografije i dokumenta koja svedoče o tom radosnom događaju u kraljevskom domu Karađorđevića. Izložbu je otvorio predsednik ove šumadijske Opštine, profesor Dragan Stevanović.

Venčanje   kraljevskog para   juna 1922. godine u Beogradu predstavljalo je krunu srpsko-rumunskog prijateljstva. Kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, da podsetimo, oženio se  rumunskom princezom Marijom Hoencoleri Sigmaringen sa kojom je imao tri sina: Petra, Andreja i Tomislava.

Scan-160315-0003Na ovoj interesantnoj izložbi, priređenoj u zgradi  koju je za potrebe sirotišta sagradila kraljica Marija Karađorđević, pored ostalog, mogu se videti dvorac Peleš u Sinaji, izveštaj francuskog poslanstva o pripremi lađa za pratnju kraljeve verenice,  pismo-čestitka glavnog kuma, engleskog kralja Džordža  Petog, pismo-čestitka predsednika Francuske,Aleksandra Milerama, pismo otpravnika poslova iz Bukurešta predsedniku Vlade SHS, Stojanu Protiću, akt o zaključenju veridbe na rumunskom jeziku, predbračni ugovor na francuskom  jeziku, pismo ministra Dragomira Jankovića u kome obaveštava poslanika Boška Čolak Antića o poseti kralja Aleksandra rumunskom dvoru…

Tu su i mnoge fotografije, među kojima se izdvaja  impozantna slika kada Mladi sokoli pozdravljaju kraljevski par, zatim kraljica Marija u venčanici, kraljica sa majkom i patrijarhom Dimitrijem  u svečanoj loži, Aleksandar i Marija na svečanosti u Starom dvoru, venčanje u Sabornoj crkvi i dr.

Ovu izložbi prati i odgovarajući katalog, čiji su izdavači Istorijski arhiv Šumadije, Savez Srba u Rumuniji i Udruženje  srpsko-rumunskog prijateljstva „Riznica“ iz Lužnice. Na ovom  projektu sarađivali su Zorica Netaj, Vidosava  Eraković  i Zvonko Kuprešanin.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.