Uncategorized

Покренута иницијатива за обнову Карађорђевог дома у Рачи Крагујевачкој: РАЊЕНО ЛИЦЕ СТАРОГ ЛЕПОТАНА

IMG_2152-Локална самоуправа трага за одрживим решењем које би овом здању удахнуло нови живот

 

У Рачи Крагујевачкој обелодањена је иницијатива историчара уметности Живојина Андрејића о обнови Карађорђевог дома. Једно од најлепших архитектонских здања на тлу Шумадије подигла је краљица Марија Карађорђевић с нам ером да оно буде заједничка кућа за ратну сирочад. Међутим, зуб времена је учинио своје, па је крајње време да се овај, прилично оронули објекат, спасе даљег пропадања.

У Карађорђевом дому, док није направљена нова зграда, радила је Основна школа „Карађорђе“. Данас није мали број оних који мисле да ђаке и њихове наставнике није требало ни исељавати из старог здања, јер би га просветне и друге власти како-тако одржавале. Карађорђев дом, после немилих дешавања на Косову и Метохији , све до скоро је био заједничка кућа за многа избегла и прогнана лица.

Озваничењу идеје о обнови Карађорђевог дома, примећено је, присуствовао је мали број Рачана, а већину су чинили учесници и гости научног скупа „Живојин Андрејић – мултидисциплинарност данас“. Андрејић је, у краћем обраћању присутнима, изнео да је Карађорђев дом, поред осталог,  у лоше стање доспео када је, у великој хуманитарној акцији, послужио за смештај онима који су силом прилика били принуђени да напусте своја вековна огњишта на Космету.

IMG_2149-Као што смо приликом промоције моје књиге о српском Вожду, а поводом  200. годишњице Првог српског устанка, покренули иницијативу да му се у родном Вишевцу подигне споменик, тако и сада када се код  нас одржава један научни скуп, обелодањујемо предлог да се почне са обновом Карађорђевог дома – казао је Живојин Андрејић.-Додуше, овакву иници9јативу требало је покренути и пре него што су се у овај објекат избегли изгнаници са Косова и Метохије. Дом је у ово стање дошао и због тога што после пресељења ђака и наставника у нову зграду није имао „газду“. Сада смо пред великим послом: треба наћи средства, израдити пројекте и ући у реконструкцију зграде.

Андрејић је изнео и неке идеје шта би све, ако до обнове дође, могло да буде у Карађорђевом дому. Рекао је да би се ту могла уселити библиотека, али да би у   одајама Дома могла да ради Летња школа за децу дијаспоре.

Идеју је свесрдно подржао и председник Општине Драган Стевановић, подвукавши да се сви који дођу у Рачу диве Карађорђевом дому, али и питају зашто је толико запуштен.

-С тога га што пре треба обновити и удахнути му нови живот – заложио се председник Стевановић.-Овде су до скоро била смештена избегла лица с Косова и Метохије. Актуелна а и претходна власт се заложила да се питање смештаја тих људи реши на други начин, па је сада ова зграда „слободна“. Знамо да су изгнаници овде живели у лошим условима, јер бољих решења није било.  Ову зграду подигла је 1932. године краљица Марија и она је требало да буде сиротиште. У међувремену, нарочито по завршетку Другог светског рата, служила је у различите сврхе. Моментално немамо решење за ову грађевину, али се трудимо да нађемо најбоље могуће. Најгоре је да се препусти зубу  времена и пропадању. Управо трагамо за одрживим решењем, а Рача је, да и то истакнем, препознатљива баш по Карађорђевом дому.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.