Uncategorized

Манастир Каленић (15)

Манастир Каленић је женски манастир Српске православне цркве и припада шумадијској епархији. Налази се у близини Рековца и 12 км од села Опарић.

Посвећен је Ваведењу Богородице.

Манастир представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Каленић је задужбина протовестијара Богдана, угледног велможе деспота Стефана Лазаревића. Црква је саграђена и осликана између 1407. и 1413. године.

Старешина манастира у периоду 1817-1820 био је архимандрит Самуило Јаковљевић који је 1820. отишао у Цариград као члан депутације кнеза Милоша.

По ликовним вредностима манастир се убраја међу најзначајније споменике културе у Србији. Моравска црква, богато декорисана споља а фреске спадају међу најбоље сачувана остварења живописа 15. века.

Основа манастира је триконхос сажетог типа с једном куполом, поседује припрату са слепим кубетом. За Каленић се каже да је најраскошнији манастир моравског стила који одликује богата архитектонска камена пластика и наизменично ређање камена и опеке. Што се тиче зидних декорација и фресака, заступљени су уобичајени мотиви као што су велики празници, земаљски живот Христов и његова чуда, као и циклус апокрифног житија Богородице у припрати, у којој се налази и ктиторска композиција – протовестијар Богдан заједно са женом Милицом и братом Петром прилази деспоту Стефану.

У периоду између 1928. и 1930. извршена је велика стручна обнова манастира.

У манастиру се традиционално сваке године одржава сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ (Левачки сабор), који је под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Рековац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.