Uncategorized

U Trsteniku otkriven spomenik izuzetnoj srpskoj vladarki: VELIKI  POVRATAK SLAVNE KNEGINjE

IMG_1898-Donatorki  prof. dr Radmili Milentijević najviše priznanje opštine – Ljubostinjska rozeta

 

Kneginja Milica se vratila u Trstenik. Na lepom i prostranom trgu ovog grada otkriven joj je veličanstven spomenik. Veliku Srpkinju u bronzi ovekovečio je vajar Dragoljub Dimitrijević. Ovaj veliki poduhvat finansirala je višestruka donatorka,  Azanjka iz Njujorka, prof. dr Radmila Milentijević.

Svečanost je počela liturgijom u crkvi Svete Trojice koju je služio njegova svetost patrijarh srpski, g. Irinej, uz sasluženje preosvećenog vladike kruševačkog, gospodina Davida i sveštenika ove  nove eparhije Srpske pravoslavne crkve. Među vernim narodom zapaženi su i predstavnici nekih ambasada, ali i ličnosti iz političkog i javnog života: Miloš Radojević iz Kancelarije za verska pitanja, glumac  Radoš Bajić, reditelj Nebojša Bradić i dr.

Spomenik velikoj srpskoj vladarki  zajedno su otkrili ktitor prof. dr Radmila Milentijević i predsednik trsteničke Opštine Miroslav Aleksić, a osveštao ga njegova IMG_1907svetost  patrijarh srpski gospodin Irinej. Tom činu prisustvovao je priličan broj građana Trstenika i okoline, među kojima  su  bili i i zemljaci velike dobrotvorke  Radmile iz Vlaškog Dola i Azanje.

-Ovo je velika čast i izuzetna radost za sve nas – kazao je u prigodnoj besedi nakon otkrivanja i osvećenja spomenika njegova svetost  patrijarh srpski, gospodin Irinej.-Velika je uteha svima nama, braćo i sestre, što se eto kneginja Milica ponovo našla među nama. Oživelo je njeno ime, vera, nada i ljubav prema Bogu, i neka da Gospod  da se to useli u naša srca. I kao što Gospod nije ostavio nju, tako neće ni naš čestiti, blagoverni i mnogostradalni  narod. Od ovog dana i u budućnosti  Trstenik će se spominjati kao grad svetle kneginje srpske.

Okupljenom narodu potom se obratila donatorka velikog srca prof. dr Radmila Milentijević, potsetivši da je potrebu da mudroj srpskoj vladarki podigne spomenik, osetila prilikom posete njenoj zadužbini, manastiru Ljubostinja.

IMG_1910-Ona je više nego zaslužila da doniram spomenik  dostojanstven njene veličine, jer je bila izuzetna osoba,supruga, majka i književnik pokazavši se kao veliki državnik – reči su prof. dr Radmile Milentijević.-Sačuvala je Srbiju i spasla je  od propasti posle Kosovskog  boja u kome je poginuo naš knez Lazar. Kneginja je tada učila sina Stefana da vlada dostojanstveno i on je bio naš najsposobniji vladar do Karađorđa i Miloša. To je bio Miličin veliki dar srpskom narodu. Ja sam danas veoma radosna što je njegova svetost patrijarh srpski, g. Irinej odao poštu velikoj ženi i državniku srpskog naroda i Srbije. Moja želja je da i nadalje učimo od kneginje Milice.

Inicijativa donatorke  prof. dr Radmile Milentijević za izgradnju spomenika kneginji Milici pokrenuta je pre  dve godine sa rukovodstvom Opštine Trstenik.-Ugovor  o podizanju spomenika kneginji Milici na Vidovdan 2015. godine potpisali su donator prof. dr Radmila Milentijević, predsednik Opštine Trastenik Miroslav Aleksić i vajar, profesor Dragoljub Dimitrijević.

IMG_1908-Kneginja Milica se posle šest vekova vratila u Trstenik – podsetio je predsednik Opštine Miroslav Aleksić.- Spomenik  njoj predstavlja istorijski poduhvat. Kneginja Milica, kao prva vladarka u istoriji Srbije, svoju veštinu vladanja pokazala je  nakon Kosovske bitke, u  najteže vreme za Srbiju i apsolutno je zaslužila ovaj spomenik. Srbijom je vladala iz Trstenika, preciznije iz manastira Ljubostinja. Zajedno sa monahinjom Jefimijom  vaspitavala je svog maloletnog sina Stefana. Meni je podizanje ovog spomenika najdraži projekat  tokom četvorogodišnjeg predsedničkog mandata. Spomenik njoj, za sadašnje i buduće generacije, postaće svakako veoma poštovano i cenjeno obeležje Trstenika.

U nastavku svečanosti održana je izuzetno dobro osmišljena  i pripremljena akademija u sklopu koje je profesorki dr Radmili Milentijević uručeno najviše priznanje Opštine Trstenik  – Ljubostinjska rozeta. Izuzetno priznanje – Povelja ove Opštine – predata je IMG_1900njegovoj svetosti patrijarhu srpskom, gospodinu Irineju.

Trstenik je, kao urbana sredina koja neguje duh predaka,  po nalogu kneza Miloša Obrenovića kao varoš, građena od 1832. do 1838. godine. Trstenik je danas ponosni  grad kneginje Milice.

 

Dragoljub Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.