Велика Плана

Душану Ковачевићу уручена награда „Подрума Радовановић“ за животно дело: ПИСАЦ КОЈИ ЈЕ ВЕЋИ ОД СВОГ ВРЕМЕНА

IMG_1539-Дело овог академика је годинама најпоузданији драмски скенер наших нарави, обичаја и свих заблуда које смо имали

 

Академик Душан Ковачевић други је добитник Награде „Подрум Радовановић“ за животно дело, која му је  уручена у Крњеву. Одлуку да њему припадне ова награда донео је жири у саставу књижевник Александар  Гаталица, професор Жарко Требјешанин и главни уредник  часописа за културу „Наш траг“ Милан Р. Симић.

Жири је констатовао да је дело Душана Ковачевића већ годинама најпоузданији драмски скенер наших нарави, обичаја и свих заблуда које смо имали, те да се добитник отуд може сматрати класиком српске књижевности са заокруженим и незаобилазним опусом.

IMG_1538Жири је, такође, са задовољством закључио да је Душан Ковачевић велики познавалац вина, те да ће од првог добитника награде „Подрум Радовановић“ Љубомира Симовића на најбољи начин преузети палицу амбасадора винске културе коју ће носити од октобра ове до октобра 2016. године.

И не само то. Како винова лоза припада земљи, а вино човеку, жири под председништвом Александра Гаталице, констатовао је  да је овогодишњег добитника награде „Подрум Радовановић“ препоручило и то што никад није био елитистички драматург, већ од своје прве драме „Маратонци трче почасни круг“ истински народни трибун, који је своју публику волео, никад јој не повлађујући, и  критиковао, никад је не оптужујући.

Гаталица је на свечаности подвукао да је Ковачевић зато себи прибавио ретку позицију писца који се воли, поштује и цитира, често и ван књижевних и театарских кругова, као што је недавно био случај са граничним спором око избегличке кризе. Оснивач награде и домаћин свечаности у Крњеву Миодраг Радовановић и чланови жирија отуд се радују што другу награду  „Подрум Радовановић“ предају нашем савременом Нушићу, писцу  који је већи од свог времена.

IMG_1537Александар Гаталица је, као председник жирија, приликом свечаног уручења награде истакао  да други добитник награде „Подрум Радовановић“ припада оној групи писаца који сматрају да је занат света реч и додао:

-Његови јунаци с тога говоре из дубине повређене душе, крваре својом а не туђом крвљу, брзо силазе са сцене и мешају се с публиком. Они су живи, они су међу нама. Писац, кога данас награђујемо наградом за животно дело, оживотворио је преко  250 оваквих ликова, те бих се скоро заклео да нас сада, негде из дубљег мрака „Подрума Радовановић“, меркају и Илија Чворовић и његов брат Ђура, Радован Трећи, пореклом „из завичаја“ и Мирко Топаловић. Предајем ову награду зато Душану Ковачевићу, али и свим његовим јунацима, као и свим његовим незаборавним глумцима, Зорану, Бати, Бори, Ташку, Пери, Ружи, који нас управо гледају из „Сабирног центра“.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.