Velika Plana

Dušanu Kovačeviću uručena nagrada „Podruma Radovanović“ za životno delo: PISAC KOJI JE VEĆI OD SVOG VREMENA

IMG_1539-Delo ovog akademika je godinama najpouzdaniji dramski skener naših naravi, običaja i svih zabluda koje smo imali

 

Akademik Dušan Kovačević drugi je dobitnik Nagrade „Podrum Radovanović“ za životno delo, koja mu je  uručena u Krnjevu. Odluku da njemu pripadne ova nagrada doneo je žiri u sastavu književnik Aleksandar  Gatalica, profesor Žarko Trebješanin i glavni urednik  časopisa za kulturu „Naš trag“ Milan R. Simić.

Žiri je konstatovao da je delo Dušana Kovačevića već godinama najpouzdaniji dramski skener naših naravi, običaja i svih zabluda koje smo imali, te da se dobitnik otud može smatrati klasikom srpske književnosti sa zaokruženim i nezaobilaznim opusom.

IMG_1538Žiri je, takođe, sa zadovoljstvom zaključio da je Dušan Kovačević veliki poznavalac vina, te da će od prvog dobitnika nagrade „Podrum Radovanović“ Ljubomira Simovića na najbolji način preuzeti palicu ambasadora vinske kulture koju će nositi od oktobra ove do oktobra 2016. godine.

I ne samo to. Kako vinova loza pripada zemlji, a vino čoveku, žiri pod predsedništvom Aleksandra Gatalice, konstatovao je  da je ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Podrum Radovanović“ preporučilo i to što nikad nije bio elitistički dramaturg, već od svoje prve drame „Maratonci trče počasni krug“ istinski narodni tribun, koji je svoju publiku voleo, nikad joj ne povlađujući, i  kritikovao, nikad je ne optužujući.

Gatalica je na svečanosti podvukao da je Kovačević zato sebi pribavio retku poziciju pisca koji se voli, poštuje i citira, često i van književnih i teatarskih krugova, kao što je nedavno bio slučaj sa graničnim sporom oko izbegličke krize. Osnivač nagrade i domaćin svečanosti u Krnjevu Miodrag Radovanović i članovi žirija otud se raduju što drugu nagradu  „Podrum Radovanović“ predaju našem savremenom Nušiću, piscu  koji je veći od svog vremena.

IMG_1537Aleksandar Gatalica je, kao predsednik žirija, prilikom svečanog uručenja nagrade istakao  da drugi dobitnik nagrade „Podrum Radovanović“ pripada onoj grupi pisaca koji smatraju da je zanat sveta reč i dodao:

-Njegovi junaci s toga govore iz dubine povređene duše, krvare svojom a ne tuđom krvlju, brzo silaze sa scene i mešaju se s publikom. Oni su živi, oni su među nama. Pisac, koga danas nagrađujemo nagradom za životno delo, oživotvorio je preko  250 ovakvih likova, te bih se skoro zakleo da nas sada, negde iz dubljeg mraka „Podruma Radovanović“, merkaju i Ilija Čvorović i njegov brat Đura, Radovan Treći, poreklom „iz zavičaja“ i Mirko Topalović. Predajem ovu nagradu zato Dušanu Kovačeviću, ali i svim njegovim junacima, kao i svim njegovim nezaboravnim glumcima, Zoranu, Bati, Bori, Tašku, Peri, Ruži, koji nas upravo gledaju iz „Sabirnog centra“.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.