Velika Plana

Uspešan rad Podružnice Udruženja potomaka starih ratnika u Miloševcu: DA SE ŽRTVE NE ZABORAVE

-Izveštaj podneo predsednik Ilija Pisarević

 

Podružnica Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. u Miloševcu ostvarila je sve planirane aktivnosti – konstatovano je u izveštaju o radu koji je podneo predsednik Ilija Pisarević. Sve aktivnosti odvijale su se u duhu tradicija i sa željom da se ne zaborave žrtve balkanskih i Prvog svetskog rada među kojima je bio i priličan broj Miloševčana. Njima u čast podignut je Spomen dom, ali i druga obeležja koja mlade generacije treba da podsećaju na velike žrtve za slobodu.

Članovi Podružnice, potomci starih ratnika i simpatizeri, posetili su ostrvo smrti Vido u Grčkoj, a bili su i u Vrbovcu, gde se u tamošnjoj crkvi nalazi spomen-kosturnica palih rodoljuba na Vrbovačkoj kosi. Organizovan je i odlazak u Radovanjski lug, na mesto velikog srpskog raskola, gde je pre 200 godina mučki ubijen srpski vožd Karađorđe.

Miloševačka Podružnica je učestvovala i na  obeležavanju slave  (Mitrovdan) Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika u Smederevu i u polaganju venaca na spomen ploči u Lipama. Venac je položen i na spomeniku palima na Vrbovačkoj kosi.

Organizovani su i izleti u manastir Prohor Pčinjski i poseta Zebrnjaku kod Kumanova u Makedoniji. Aktivno su sudelovali i u obeležavanju Dana Opštine Velika Plana. Ostvarena je dobra saradnja sa Osnovnom školom, Crkvenim odborom, Kolom srpskih sestara i Centrom za porodični smeštaj dece. Plodna je saradnja sa lokalnom samoupravom i boračkom organizacijom.

Podružnica je i finansijski dobro poslovala.

Prisutnima se obratio i Vaso Bojčić, čelnik organizacije potomaka starih ratnika u Smederevu, koji je podsetio na velike žrtve koje je Srbija dala u oslobodilačkim ratovima u prošlom veku.

D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.