Велика Плана

Успешан рад Подружнице Удружења потомака старих ратника у Милошевцу: ДА СЕ ЖРТВЕ НЕ ЗАБОРАВЕ

-Извештај поднео председник Илија Писаревић

 

Подружница Удружења потомака ратника од 1912. до 1920. у Милошевцу остварила је све планиране активности – констатовано је у извештају о раду који је поднео председник Илија Писаревић. Све активности одвијале су се у духу традиција и са жељом да се не забораве жртве балканских и Првог светског рада међу којима је био и приличан број Милошевчана. Њима у част подигнут је Спомен дом, али и друга обележја која младе генерације треба да подсећају на велике жртве за слободу.

Чланови Подружнице, потомци старих ратника и симпатизери, посетили су острво смрти Видо у Грчкој, а били су и у Врбовцу, где се у тамошњој цркви налази спомен-костурница палих родољуба на Врбовачкој коси. Организован је и одлазак у Радовањски луг, на место великог српског раскола, где је пре 200 година мучки убијен српски вожд Карађорђе.

Милошевачка Подружница је учествовала и на  обележавању славе  (Митровдан) Окружног одбора Удружења потомака ратника у Смедереву и у полагању венаца на спомен плочи у Липама. Венац је положен и на споменику палима на Врбовачкој коси.

Организовани су и излети у манастир Прохор Пчињски и посета Зебрњаку код Куманова у Македонији. Активно су суделовали и у обележавању Дана Општине Велика Плана. Остварена је добра сарадња са Основном школом, Црквеним одбором, Колом српских сестара и Центром за породични смештај деце. Плодна је сарадња са локалном самоуправом и борачком организацијом.

Подружница је и финансијски добро пословала.

Присутнима се обратио и Васо Бојчић, челник организације потомака старих ратника у Смедереву, који је подсетио на велике жртве које је Србија дала у ослободилачким ратовима у прошлом веку.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.