Kultura

Izložba u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci: „BIZERTA U SRCU SRBIJE“

IMG_2048-Do kraja godine biće priređena još jedna izložba slične sadržine

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba „Bizerta u srcu Srbije“. Priredili su je ova ustanova kulture i Savez Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918., njihovih potomaka i poštovalaca. Postavku uglavnom  čine fotografije, koje su nastale tokom ratnih godina, a danas su istorijska svedočanstva prvoga reda.

-Nama je posebna čast što, u godinama kada naš Muzej izložbom „Mač i pero -Živko Pavlović“, kroz lik i delo generala i akademika iz Bašina, upoznaje Srbiju sa slavnom  istorijom Donje Jasenice, imamo i priliku da  se, posmatrajući izložene eksponate, upoznamo sa ratnim periodom 1915 – 1917., odnosno sa onim što je srpska vojska u najteže vreme doživljavala i preživljavala u severnoj Africi – kazao je direktor Stevan Martinović.- Ovo je jedna jako ilustrativna izložba, koja ne samo da govori o mukama i stradanju srpske vojske, ratnih dobrovoljaca i civila, već ima i druge sadržaje IMG_2049edukativnog i kulturnog sadržaja. Izložene fotografije rečito govore o pripremama za proboj Solunskog fronta, o  ratnom pozorištu, raznim tečajevima pa čak i o angažovanju vojske na izradi suvenira.

Martinović je izrazio zadovoljstvo što se razvija saradnja sa vođstvom Podružnice Udruženja ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštovalaca u Smederevskoj Palanci, istakavši da se njihove i aktivnosti Narodnog muzeja podudaraju na jednom širem planu. Svemu tome značajno doprinosi i ista svest o potrebi isticanja istorijskih i svih drugih događaja pa će saradnja u narednom periodu biti plodonosna i na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik pomenute Podružnice Željko Poštić je izrazio zahvalnost Narodnom muzeju na dosadašnjoj saradnji i najavio još jednu značajnu izložbu do kraja tekuće godine. Podsetio je, takođe, da je ova izložba 2014.  bila u Domu vojske Srbije u  Beogradu odakle je krenula na put po Srbiji.

D. J.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.