Kultura

Predrag Cvetković objavio još dve nove knjige: RODOSLOV  FAMILIJE NA 118 STRANA

-Aranđelovačka „Stvarnost“ objavila je i knjigu o njegovom ocu, čuvenom harmonikašu Jasenice i Šumadije

 

Aranđelovačka „Stvarnost“ objavila je dve knjige Predraga Cvetkovića: „Kuća Cvetkovića“ i „Moj otac Milenko Svirač“.  U prvoj autor iznosi poreklo ove familije, koja se u Jasenicu  doselila sa Rudnika. Rodonačelnik Cvetko, po kome je izvedeno prezime, doselio se u Glibovac. U knjigu su uvršćene i tri zanimljive ratne priče: „Aranđel u logoru“, „Aranđel i Savatije“ i „Andra na Sremskom frontu.“

„Moj otac Milenko svirač“ je knjiga o poznatom harmonikašu Milenku Cvetkoviću, koji je učio da svira u Beogradu. Prvi angažman imao je kad mu je bilo 14 godina u Kusatku, gde je svirao na svadbenom veselju. Od harmonike se nije odvajao sve do 1980. godine kada je oboleo od angine Pektoris.

Milenko je mnoge naučio da sviraju na harmonici, među njima i svoja dva sina: Predraga i Ljubodraga.  Mlađi, Ljubodrag, je i sam postao dobar harmonikaš i muzički pedagog. Stariji, Predrag, je odustao od harmonike zbog, kako kaže, očeve „neprimerene pedagogije“.

Predrag Cvetković, čija je „Knjiga o Glavašu“ doživela nekoliko izdanja, priprema za štampu novo delo „Mečka u Baraganu – zapisi i članci“.

 

Dragoljub Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.