Kultura

Promocija knjige Srđana Srećkovića u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci: SAGA O 1.300 KAPLARA

-„Ruzmarine, moje rosno cveće“ je samo deo šireg projekta o osvetljavanju srpske golgote

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci predstavljena je knjiga Srđana Srećkovića „Ruzmarine moje rosno cveće – saga od 1.300 kaplara“. Autora i publiku pozdravio je direktor ove ustanove kulture Stevan Martinović. Srećković, koji je slikar, odlučio je da Muzeju, u ime zahvalnosti, pokloni jedno svoje umetničko delo.

-Meni je čast što svoju knjigu predstavljam u ovom Muzeju – naglasio je Srećković. – Dolazim iz Topole i drago mi je što  se od večeras u likovnom fondu ovog muzeja nalazi i jedna moja slika. Ovo je, nadam, se tek početak naše saradnje.

Tema ove knjige su 1.300 kaplara i Đački bataljon. Uz njih evidentan je još jedan fenomen, a reč je o trećepozivcima, starcima – ratnicima. Postojale su i žene ratnici.

-Apsolutni fenomen u istoriji  ratovanja je Skopski đački bataljon – kazao je Srećković.- Zato je ova knjiga, pozorišnim rečnikom kazano, završetak samo prvog čina. Radeći na ovoj knjizi, preuzeo sam veliku odgovornost prema ovoj temi, ali najveću prema junacima ove knjige. Posle deceniju napornog istraživanja, pošto sam sakupio veliki broj fotografija, pisama i drugih dokumenata, bio sam primoran da sve to sažmem na stotinak strana ove knjige mada materijala ima i za celih 1.000.

Srećković je na ovoj promociji izrazio žaljenje što nije objavio imena svih 1.300 kaplara Skopskog đačkog bataljona. Nada se da će se to deseti u drugom, dopunjenom izdanju, koje će biti štampano i na ruskom i francuskom jeziku. Kazao je još da „Ruzmarine, moje rosno cveće – saga o 1.300 kaplara“ nije samo ova knjiga, već i deo projekta koji obuhvata izložbe, predavanja, marševe…

-Realizacija tog projekta je počela, ali ova tema nadležnim institucijama Srbije, za koju su kaplari žrtvovali svoju mladost i život, nije interesantna – s gorčinom u glasu kazao je Srećković.

On je ovu knjigu posvetio srpskoj mladosti, žrtvovanoj na oltaru otadžbine, današnjim generacijama i onima koje će tek doći na pozornicu života.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.