Kultura

U susret Festivalu „Moje selo u pesmama i pričama“: JEDINSTVENI KULTURNI DOGAĐAJ

Dr Milutin Matic– Pored osnovne takmičarske kategorije, književnog stvaralaštva, na ovom Festivalu po prvi put u našoj zemlji biće izabrane najbolje novine i časopisi koji izlaze na selu, kao i najbolji seoski veb sajtovi

 

Već skoro dva meseca traju pripreme za organizaciju Prvog festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu. Organizacioni odbor, na čelu sa Slavoljubom Đurićem, predsednikom SO Smederevska Palanka, objavio je konkurs, za koji već vlada veliko interesovanje. O ovom projektu razgovaramo sa njegovim autorom, profesorom dr Milutinom Matićem.

Palanačke: Kakav je značaj Festivala koji će ovog maja biti održan u Kusatku? Da li je krajnji cilj podsticanje ljudi na selu da se aktivno uključe u tokove nacionalne kulture?

Dr Matić: Ustanovljenje i organizovanje Prvog festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom „Moje selo u pričama i pesmama“, čija će završna (finalna) manifestacija biti 21. i 22. maja 2016. godine u selu Kusadak, pre svega ima veliki značaj za sve kulturne stvaraoce i pregaoce iz oblasti kulture i umetnosti koji žive i stvaraju na selu, a zatim i za celokupno stanovništvo u selima i svim našim ruralnim krajevima, kao i za celokupnu kulturu i kulturno-umetničko stvaralaštvo u našoj zemlji, pa i u našoj dijaspori.

Ovo je, naime, prvo animiranje, okupljanje, prezentovanje i izbor najboljih ovogodišnjih književnih ostvarenja u okviru postojećih književnih formi stvaranja – pesama, zbirki pesama, priča ili novela, romana, studija, monografija i drugih, čiji su autori stanovnici sa sela (žive i stvaraju na selu), što se uostalom lako i potvrđuje njihovim ličnim ispravama. Pored njih o selu, i životu i radu u njemu, pišu i autori iz gradova i ostalih prostora u zemlji, pa i iz dijaspore, koji će takođe učestvovati sa svojim radovima i delima na ovoj svojevrsnoj smotri „pisane reči o selu“, za koju verujemo da će postati tradicionalna.

Takođe, pored osnovne takmičarske kategorije, književnog stvaralaštva, na ovom Festivalu po prvi put u našoj zemlji biće izabrane najbolje novine i časopisi koji izlaze na selu, kao i najbolji seoski veb sajtovi.

Palanačke: Nedavno se u medijima pojavio tekst konkursa za radove koji će biti ocenjivani, u više kategorija, na ovom festivalu. Kakvo je interesovanje, do sada?

Dr Matić: Za ovogodišnji festival „Moje selo u pričama i pesmama“ vlada veliko interesovanje (posle objavljivanja konkursa u listu „Politika“ – „Kulturni dodatak“, od 2. aprila 2016. godine) u svim delovima naše zemlje, pa i dijaspore. Rok za prijavljivanje radova je 10. maj ove godine.

Značajni saradnici i partneri Društvu za narodno prosvećivanje „SVETIONIK“ u pripremi i organizovanju Festivala „Moje selo u pričama i pesmama“ su: Opština Smederevska Palanka, Ustanova Centar za kulturu i Književni klub „21“ iz Smederevske Palanke, Književni klub „Pera Todorović“ i Zavičajno udruženje „Vidovača“ iz sela Vodice, „Palanačke novine“, Televizija „Jasenica“, Preduzeće za promet i usluge „Biroland“ d.o.o. iz Kragujevca, Mesna zajednica Kusadak i FK „Železničar“ iz Kusatka i drugi. Posebno su nam značajni podrška i pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Palanačke: Kako teku pripreme?

Dr Matić: Organizacioni odbor ove zanimljive smotre kulturnog stvaralaštva koje se odnosi na selo u Srbiji, koji je formiran od strane Skupštine opštine Smederevska Palanka na čijem čelu je Slavoljub Đurić, čini sve da se ovaj Festival što bolje pripremi i organizuje, kako bi „dobio pravo“ da se i ubuduće održava u ovom jedinstvenom i lepom selu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.